Airborne Museum

Airborne Museum at Hartenstein is een museum in Oosterbeek bij Arnhem over de Slag om Arnhem in september 1944 en is begin 2020 compleet vernieuwd. Het museum, gevestigd in het voormalige Britse hoofdkwartier.

Bestel uw ticket hier

Airborne Museum bij Hartenstein is een museum in Oosterbeek bij Arnhem over de Slag om Arnhem in Airborne Museumseptember 1944 en is begin 2020 compleet vernieuwd. Het museum, gevestigd in het voormalige hoofdkwartier van de Britse troepen tijdens de slag, heeft een uitgebreide collectie wapens, kleding, uitrustingsstukken, interviews, foto’s en video’s. Het museum bevat naast de tentoongestelde collectie tevens de met prijzen bekroonde Airborne Experience. In deze ondergrondse ruimte treden bezoekers zelf in de voetsporen van een soldaat. Aan de Arnhemse Rijnkade, tegenover de John Frostbrug, beschikt het museum ook over het informatiecentrum, Airborne at the Bridge, over de Slag om Arnhem.

Het airborne museum richt zich niet enkel op de geallieerde zijde van het verhaal, maar toont ook de Duitse kant en de betrokken burgerbevolking. Het museum beoogt te laten zien dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is.

Het Airborne Museum is betrokken bij een reeks evenementen rond de Slag om Arnhem. Het museum, dat dicht bij de Airborne War Cemetery ligt, dient als ontmoetingsplaats voor veteranen en anderen die de slag herdenken.

 Airborne Museum Geschiedenis

Herberg, herenhuis en hotel

Hartenstein, waar het museum zich sinds 1978 bevindt, heeft een lange voorgeschiedenis. Al in 1728 wordt er gesproken over Het Rode Hert, een herberg gelegen aan de Utrechtseweg in Oosterbeek. In 1779 wordt deze herberg en de naaste omgeving verkocht aan J. van der Sluys, een advocaat aan het hof van Gelderland. De herberg wordt afgebroken en er komt een herenhuis met bijgebouwen voor in de plaats. Met de verbouwing krijgt het herenhuis ook een nieuwe naam: Hartenstein. Na de dood van Van der Sluys kent Hartenstein verschillende eigenaars. Omstreeks 1865 is de villa gebouwd zoals die nu te bezichtigen is. Hierbij is ook een koetshuis gebouwd, waar nu een restaurant is gevestigd. In 1905 zijn hier twee serres aan toegevoegd. Uiteindelijk besluit gemeente Renkum in 1942, als het eigenaar wordt, het pand als hotel in te richten. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog zal het voor Britse parachutisten een belangrijke rol vervullen.

Slag om Arnhem

1rightarrow blue.svg Zie Slag om Arnhem voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In het gebied rond Arnhem landen in september 1944 ruim 10.000 geallieerde luchtlandingstroepen. Belangrijkste doel is om de verkeersbrug over de Nederrijn in Arnhem te veroveren en te beschermen tegen Duitse troepen totdat het grondleger de luchtlandingstroepen komt ontzetten. Luitenantkolonel John Frost bereikt met het tweede bataljon de brug waar ze meerdere dagen zware gevechten leveren. Het overgrote deel van de luchtlandingstroepen weet de brug echter niet te bereiken, waardoor generaal Roy Urquhart gedwongen is zijn hoofdkwartier te vestigen in hotel ‘Hartenstein’.

Op en rond het gebied worden zware gevechten uitgevochten waarbij aan beide kanten veel doden en gewonden vallen. Op donderdag 21 september moeten de troepen bij de verkeersbrug opgeven. Pas op 26 september, als de overgebleven geallieerde troepen zich terugtrekken over de Nederrijn, wordt hotel ‘Hartenstein’ verlaten. De geallieerde troepen hebben de Slag om Arnhem verloren en het gebouw blijft zwaar beschadigd achter.

Museum

Airborne Museum

Helmen en baretten

Kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog ontstond het idee om een museum over de Slag om Arnhem op te richten. Aanvankelijk (1949) wordt dit in kasteel Doorwerth gerealiseerd. Hartenstein functioneert na de oorlog wederom als hotel. In korte tijd groeit de collectie bij kasteel Doorwerth, waardoor er gezocht wordt naar een grotere locatie. Hotel Hartenstein wordt overgekocht en op 11 mei 1978 opent Airborne Museum Hartenstein haar deuren.

In 2008 sluit het museum tijdelijk om het museum te moderniseren. Er werd onder meer een Hall of Fame ingericht. Ook wordt het museum uitgebreid met een ondergrondse kelder van 900m² en een volledig nieuwe ontvangsthal. In 2009, bij de 65ste herdenking van de Slag om Arnhem is het vernieuwde museum geopend. In de kelder is een Airborne Experience gebouwd waarbij de bezoeker de slag zelf beleeft als een soldaat. Deze ruimte heeft verschillende prijzen en nominaties gekregen.

Park

Rondom het museum is een park waarin een aantal monumenten zijn geplaatst. Tegenover de voordeur van het voormalige hotel staat het monument TO THE PEOPLE OF GELDERLAND. Dit monument werd in 1994 onthuld als dank voor de opvang van de Britse en Poolse Airborne soldaten die hier hadden gevochten en werden opgevangen door de lokale bevolking.

Bij de nieuwe entree van het museum staat een gedenkbank die de mannen van de 1st Airborne Division Worksop Royal Electrical and Mechanical Engineers 1942-1945 herdenkt. Deze werd op 18 september 1999 onthuld.

Bron-wikipedia

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Utrechtseweg 232
Oosterbeek 6862 AZ Gld NL
Get directions
OPENINGSTIJDEN Dagelijks geopend. Wij adviseren vooraf tickets te reserveren.ENTREEPRIJZEN 2020 Volwassenen € 15 CJP (>18), studentenpas € 10 8 t/m 17 jaar € 10 4 t/m 7 jaar* € 8 Museumkaart Gratis

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons