Amsterdamse Poort

De Amsterdamse Poort (vroeger Spaarnwouderpoort) is een Haarlemse stadspoort van rond 1400. De poort staat aan het einde van de oude route van Amsterdam naar Haarlem. Na oprichting werd hij de Spaarnwouderpoort genoemd omdat de weg naar Amsterdam in die tijd via Spaarnwoude liep in verband met de passage van de Liede.

De Amsterdamse Poort (vroeger Spaarnwouderpoort) is een Haarlemse stadspoort van rond 1400. De Amsterdamse Poortpoort staat aan het einde van de oude route van Amsterdam naar Haarlem. Na oprichting werd hij de Spaarnwouderpoort genoemd omdat de weg naar Amsterdam in die tijd via Spaarnwoude liep in verband met de passage van de Liede.

De Amsterdamse Poort is de enige poort die nog over is van oorspronkelijk twaalf stadspoorten. Het is ook de allereerste poort die werd vermeld. Hij is gebouwd bij de eerste uitbreiding van de stad, toen de Burgwal, een terrein ten oosten van het Spaarne, binnen de wallen werd getrokken.

Volgens de overlevering zou Kenau Simonsdochter Hasselaer op de walmuren bij de Amsterdamse Poort hebben gestaan om de Spaanse aanval tijdens de Tachtigjarige Oorlog af te slaan. Het is de enige poort die het beleg zonder noemenswaardige schade heeft doorstaan.

De Amsterdamse Poort is een rijksmonument.

Bron-wikipedia

 

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Amsterdamse Poort 3
Haarlem 2011 BZ NH NL
Get directions

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons