Anne Frank Huis

Het Anne Frank Huis is een museum en monument ter gedachtenis aan Anne Frank en haar Joodse familie

Het Anne Frank Huis is een museum en monument ter gedachtenis aan Anne Frank en haar Joodse familie die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het achterhuis aan de Prinsengracht 263 zaten ondergedoken. Anne Frank schreef hier haar beroemde dagboek Het Achterhuis.

Het museum trekt meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar waarvan bijna 90% uit het buitenland. In 2019 kwam er een recordaantal van 1,3 miljoen bezoekers. Die kwamen uit 95 verschillende landen. Circa 11 procent komt uit Nederland. De grootste groep is tussen de 20 en 30 jaar oud (32 procent), De tickets zijn alleen online verkrijgbaar klik hier.

Anna Frank Huis

Onderduik van de familie Frank

Op 1 december 1940 verhuisde Otto Frank zijn bedrijven Opekta en Pectacon van Singel 400 naar Prinsengracht 263. In de loop van 1942 werd begonnen met het inrichten van een schuilplaats op de eerste en tweede verdieping van het achterhuis, en op 6 juli dook het gezin Frank er onder. Op 13 juli volgde het gezin Van Pels (in het dagboek van Anne Frank de familie Van Daan genoemd), en in augustus werd een draaikast aangebracht die de toegang tot de onderduikruimte moest verbergen. In november dook Fritz Pfeffer, een kennis van Otto Frank, er ook onder. Slechts 4 medewerkers van Opekta waren op de hoogte van de aanwezigheid van de onderduikers. Op de begane grond van het achterhuis bevond zich het magazijn, en de onderduikers moesten daarom overdag heel stil zijn om hun aanwezigheid niet te verraden.

Het Anne Frank Huis staat in de schaduw van de Westertoren. In Annes dagboek is te lezen welke belangrijke rol de toren heeft gespeeld in haar onderduikperiode in het achterhuis.

Op 4 augustus 1944 viel Oberscharführer Karl Silberbauer met vier Nederlandse helpers het pand binnen, na een telefonische tip. Er was sprake van verraad van de familie Frank. Alle onderduikers werden gearresteerd, evenals twee helpers, Victor Kugler en Johannes Kleiman. Het dagboek van Anne Frank werd gered door Franks medewerksters Bep Voskuijl en Miep Gies.

Geschiedenis

Animatie van het gebouw in 3D

Prinsengracht 263 is samen met Prinsengracht 265 in 1635 gebouwd door Dirk van Delft, eigenaar van verschillende percelen in de buurt. Van circa 1740 tot 1764 woonde er de schatrijke handelaar in drogerijen Isaäc van Vleuten. Hij verbouwde het pand in 1740, waarbij onder andere de voorgevel werd vernieuwd en een achterhuis gebouwd. Rond 1840 vond opnieuw een verbouwing plaats. Toen werd de topgevel vervangen door een eenvoudige rechte kroonlijst, een lijstgevel waar er vele van zijn. In de tweede helft van de 19e eeuw vond de firma A. d’Ailly in chemicaliën hier onderdak. Van 1928 tot eind 1939 was de pianolarollenfabriek Euterpe er gevestigd.

Oprichting museum

Na de Tweede Wereldoorlog keerde Otto Frank als enige overlevende terug. Anne Frank was eind februari 1945 in het concentratiekamp Bergen-Belsen overleden. Opekta bestond nog, en Frank zette het bedrijf weer voort maar trok zich in 1953 terug. Nadat Opekta was verhuisd wilde de toenmalige eigenaar NV Berghaus (een mantelfabriek) het pand laten slopen om er nieuwe kantoren en ateliers te vestigen. De publieke verontwaardiging was echter zo groot dat Berghaus besloot het pand te schenken.

Op 3 mei 1957 werd de Anne Frank Stichting opgericht met het doel het pand te herstellen. Na een inzamelingsactie onder leiding van de Amsterdamse burgemeester Gijs van Hall konden ook de buurpanden Prinsengracht 265 t/m 275 en Westermarkt 16 t/m 20 worden aangekocht. Prinsengracht 263 en 265 werden gerestaureerd; 263 werd het Anne Frank Museum, terwijl in 265 een internationaal jeugdcentrum werd gehuisvest. De andere panden werden gesloopt om plaats te maken voor een studentenhuis waarin in de zomer deelnemers van zomercursussen konden worden gehuisvest. Op 3 mei 1960 werd het Anne Frank Huis als museum geopend.

 

bron – wikipedia/annefrank.org/nl

Samenvatting
Beoordelingsdatum
Beoordeeld item
Anne frank huis
Auteur waardering
51star1star1star1star1star

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Westermarkt 20
amsterdam 1016 DK NH NL
Get directions
1 november tot 1 april: 1 april tot 1 november: dagelijks 9 tot 19 uur zaterdag 9 tot 22 uurdagelijks 9 tot 22 uur

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons