Basiliek in Amsterdam

Basiliek in Amsterdam ook wel Basiliek van de Heilige Nicolaas, Amsterdam Tegenover het Centraal Station is een rooms-katholieke kerk in de binnenstad van Amsterdam. De architectuur en inrichting laten dit met trots zien. Het is een samensmelting van verschillende bouwstijlen en kunststromingen van de kerk

Basiliek in Amsterdam ook wel Basiliek van de Heilige Nicolaas, Amsterdam
Tegenover het Centraal Station is een rooms-katholieke kerk in de binnenstad van Amsterdam. De architectuur en inrichting laten dit met trots zien. Het is een samensmelting van verschillende bouwstijlen en kunststromingen van de kerk., officieel de H. Nicolaas binnen de Veste geheten, is gebouwd in de periode 1884-1887 naar een ontwerp van de architect Adrianus Bleijs (1842-1912). De Sint-Nicolaasbasiliek is de derde kerk met die naam in Amsterdam. De eerste, de huidige Oude Kerk, is tijdens de Alteratie in 1578 meegegaan met de reformatie. De tweede was een rooms-katholieke schuilkerk aan de Oudezijds Voorburgwal, die nu vooral bekend is onder de naam ‘Ons’ Lieve Heer op Solder‘.

De basiliek ligt schuin tegenover het Centraal Station aan de Prins Hendrikkade, en loopt door tot en grenst aan het water van de Oudezijds Kolk. De basiliek maakt deel uit van de binnenstadsparochie van de Heilige Nicolaas. Aan de Sint-Nicolaaskerk is door de Romeinse Congregatie voor de Goddelijke Eredienst per 8 december 2012 de eretitel van basiliek (basilica minor) toegekend.

Het kerkgebouw Basiliek in Amsterdam

Het kerkgebouw heeft aan de voorzijde twee torens en een groot rad- of roosvenster, en is in verschillende neostijlen gebouwd. Het front is niet helemaal symmetrisch: de westelijke toren staat meer naar voren dan de oostelijke toren, hierdoor staan beide torens even ver van de straat, die iets schuin loopt ten opzichte van de kerk. De basiliek is gebouwd als een driebeukige kruiskerk en bestaat uit een schip en een enkel transept of dwarsschip. Achter in het schip bevindt zich het koor, waarnaast, in de hoeken van het transept en het schip, twee kapellen liggen. Op de kruising van schip en transept staat een hoog opgaande, achthoekige toren met barokke koepel en lantaarn, met daarboven weer een kruis. Een groot deel van het schilderwerk in de kerk is van de hand van Jan Dunselman. De kerk werd op 7 februari 1887 gewijd. In 2012 werd een nieuw altaar geplaatst van Belgisch natuursteen, met een bronzen voet waarin het Mirakel van Amsterdam is verwerkt. Het altaar is ontworpen door Jan-Willem Oldeneel uit Laren, die ook de kandelaars en twee ambo’s heeft ontworpen.

Restauratie

De kerk heeft na de verheffing tot basiliek een wapenschild boven de deur gekregen (9 december 2012) Na een periode van verwaarlozing werd de kerk in de jaren negentig gerestaureerd. In 1999 werd een kostbare restauratie van interieur en exterieur voltooid. De Nicolaasbasiliek kent nu een actieve gemeenschap met een liturgie die voornamelijk gericht is op contemplatie en beleving van het mysterie. Naast de katholieke missen in het Nederlands, Engels en Spaans, is er van oktober tot en met juli iedere zaterdag om 17.00 uur een Anglicaanse, geheel Engelstalige, gezongen evensong, uitgevoerd door leden van de aan de basiliek verbonden Cappella Nicolai. Elke zondagmiddag van september tot en met juni zingt de Schola Cantorum Amsterdam de gregoriaansevespers om 17.00 uur. Op het gerestaureerde negentiende-eeuwse Sauer-orgel worden in de zomer concerten gegeven door organisten uit de hele wereld. Michael Hedley is titulair organist en muziekdirecteur in deze kerk.
Basiliek in Amsterdam
bron – wikipedia/nicolaas-parochie.nl/nicolaas/

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Prins Hendrikkade 73
Amsterdam 1012 AD NH NL
Get directions
Openingstijden Op zondag is de basiliek alleen open voor deelname aan de vieringen. Er is dan géén gelegenheid de kerk te bekijken.maandag en zaterdag 12:00 – 15:00 uurdinsdag t/m vrijdag 11:00 – 16:00 uurU wordt verzocht niet rond te lopen tijdens de vieringen.In de kerk is voor 3 euro een audiotour beschikbaar.Zondag 10:30 uur: Hoogmis (Nederlandstalig). Abdijliturgie, vaak met meerstemmige koorzang. 13:00 uur: Hoogmis (Spaanstalig). 17:00 uur: Gregoriaanse vespers. Niet in juli en augustus.Maandag t/m zaterdag 12:30 uur: H. Mis. (Nederlandstalig, op dinsdag Engelstalig, op vrijdag Spaanstalig).Donderdag 18:00-19:00 uur: Vespers en H. Mis. Niet in juli en augustus.Zaterdag 17:00 uur: Choral Evensong. Niet in augustus en september.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons