Basiliek Maastricht

Basiliek Maastricht, of ook wel olv Basiliek Maastricht. En met de complete naam van de  Onze Lieve Vrouwe Basiliek, In de pachtige  stad Maastricht.
Basiliek Maastricht, of ook wel olv Basiliek Maastricht. En met de complete naam van de  Onze Lieve Vrouwe Basiliek, In de pachtige  stad Maastricht. Basiliek Maastricht flinke muren, en kleine ramen en een donkere sfeer. Deze basiliek is met haar romaanse  een beeldbepalende kerk in Maastricht. Als je de kerk ziet  je ervaart de ruimte grotendeels zoals de mensen dat in de twaalfde eeuw deden. In de kerk vind je verschillende eeuwenoude wandschilderingen en gekleurde houten beelden. De kunstwerken spreken als het ware een verhaal en volgens legendes helpen de afgebeelde heiligen mensen in nood. Er zijn heiligen die helpen bij hoofdpijn, koorts en kiespijn, anderen bieden bescherming tegen brand, hagel, watersnood en zelfs een plotselinge dood. 

Basiliek Maastricht schilderijen en beelden

De kerk is in het bezit van een groot aantal schilderijen en beelden, waarvan er zich diverse in hetBasiliek Maastricht schip en de zijbeuken bevinden. Op een pijler tussen midden en zuidbeuk, bevindt zich de gerestaureerde muurschildering van de H. Catharina uit omstreeks 1400. De pijlerschildering van Sint Christoffel en het Kindje Jezus, tussen het schip en de noordbeuk dateert uit 1571. Het portret van Johannes Nepomucenus uit 1719 hangt aan een andere pijler. In de zuidbeuk hangt een schilderij van de Graflegging van Christus in de stijl van Rubens. In de kerk bevinden zich een Duitse Piëta uit ca. 1400, een Anna te Drieën en een Sint-Christoffel (beide toegeschreven aan Jan van Steffeswert, ca. 1500), een 18e-eeuwse Sint-Rochus en een beeld van de Heilige Drieëenheid uit 1716. Tegen de pijlers van de orgeltribune zijn twee levensgrote beelden geplaatst van de patroonheiligen van de Sint-Nicolaaskerk, Sint-Nicolaas en Sint-Lambertus.

Schatkamer

De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek bezit een belangrijke kerkschat, die in de loop der eeuwen door het kapittel en later door het parochiebestuur is bijeengebracht. Door grote verliezen in de Franse Tijd, en ook later in de 19e en 20e eeuw, is de kerkschat nog slechts een fractie van wat het ooit was. Ze bestaat uit reliekhouders (waaronder de zogenaamde gordel van Maria, het Byzantijns Maria-enkolpion en de Vikinghoorn), ivoorsnijwerkliturgisch vaatwerk en andere liturgische voorwerpen, paramenten en andere textilia (waaronder het kleed van Lambertus), boeken en oorkonden, en diverse schilderijen en beeldhouwwerken.

bron – wikipedia/sterre-der-zee.nl

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Onze Lieve Vrouweplein 7
Maastricht 6211 HD Lm NL
Get directions
Openingstijden: Het kerkgebouw is dagelijks geopend van 8:30 – 17:00 uur. De Mariakapel is dagelijks open tussen 8:00 – 20:00 uur.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons