bevrijdingsmuseum zeeland

Bevrijdingsmuseum Zeeland is een museum in de Zeeuwse plaats Nieuwdorp dat de gehele geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog belicht. Ook besteedt het museum aandacht aan Bataljon Zeeland, dit bataljon bestond grotendeels uit vrijwilligers die mee wilden vechten om de rest van Nederland en West-Europa te helpen bevrijden.

Bevrijdingsmuseum Zeeland is een museum in de Zeeuwse plaats Nieuwdorp dat de gehele geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog belicht. Ook besteedt het museum aandacht aan Bataljon Zeeland, dit bataljon bestond grotendeels uit vrijwilligers die mee wilden vechten om de rest van Nederland en West-Europa te helpen bevrijden. Na de Tweede Wereldoorlog werd dit bataljon echter uitgezonden naar Nederlands-Indië.

Geschiedenis bevrijdingsmuseum zeeland

Het dorp Nieuwdorp is gevestigd in de gemeente Borsele en speelde tijdens de Slag om de Schelde een belangrijke rol. Nieuwdorp was de plaats waar de Canadese en Schotse eenheden die de oostkant van het eiland Walcheren moesten binnenvallen zich verzamelden. Toen de aanval op de Sloedam dreigde te mislukken, besloot men om in bootjes vanaf de haven van Nieuwdorp de slikken van het Sloe over te steken om zo de bezetters in de rug aan te vallen. Deze actie die bekend werd als Operatie Mallard slaagde en men kon de troepen die al dagen vastzaten op de Sloedam ontzetten.

Gebouw

Bevrijdingsmuseum Zeeland is gevestigd is in een authentieke Zeeuwse boerderij. Nadat in 2007 de bevrijdingsmuseum zeelandfinanciering rond was kon er worden gestart met een ingrijpende verbouwing. Een van de belangrijkste uitgangspunten was om in het gebouw rekening te houden met duurzaamheid. Zo wordt er gebruikgemaakt van een geowarmte-installatie die is verbonden met het klimaatbeheersingssysteem en er is waar mogelijk gebruikgemaakt van LED-verlichting.

Op 30 oktober 2009 opende H.K.H. Prinses Margriet het Bevrijdingsmuseum dat een jaar later op 30 oktober 2010 werd opgenomen in het Nederlands museumregister.

Bron-wikipedia

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Coudorp 41
Borsele 4455 AH ZL NL
Get directions
Openingstijden In het Bevrijdingsmuseum Zeeland bent u het gehele jaar van harte welkom.Zomerseizoen 2020 1 maart 2020 t/m 8 november 2020 Dinsdag tot en met vrijdag : geopend van 11.00 tot 17.00 uur Zaterdag: geopend van 10.00 tot 17.00 uurWinterseizoen 2020- 2021 09 november 2019 t/m 1 maart 2021 Woensdag: geopend van 11.00 – 17.00 uur Zaterdag: geopend van 10.00 – 17.00 uurFeestdagen Het museum is gesloten op zondagen, christelijke feestdagen en oud- en nieuwjaarsdag.Kijk voor meer informatie op de website.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons