Body Worlds Amsterdam

Body Worlds (Duitse titel: Körperwelten) is een reizende expositie van ontlede menselijke lichamen, dieren en andere anatomische structuren van het lichaam.

Bestel uw Ticket hier

Body Worlds Amsterdam (Duitse titel: Körperwelten) is een reizende expositie van ontlede menselijke lichamen, dieren en andere anatomische structuren van het lichaam die bewaard zijn gebleven door het proces van plastinatie. Gunther von Hagens ontwikkelde eind jaren zeventig het conserveringsproces dat “subtiele anatomie en moderne polymeerchemie verenigt”.

Een reeks anatomische tentoonstellingen van Body Worlds Amsterdam heeft door vele landen over de hele wereld gereisd, waarbij soms controverses ontstonden over het vinden en tentoonstellen van echte menselijke lijken en lichaamsdelen. Von Hagens beweert dat alle menselijke specimens werden verkregen met volledige kennis en toestemming van de donoren voordat ze stierven, maar dit is niet onafhankelijk geverifieerd en in 2004 bracht Hagens zeven lijken terug naar China omdat ze lieten zien dat ze geëxecuteerd waren. Een concurrerende tentoonstelling, Bodies: The Exhibition, haalt openlijk zijn lichamen uit “niet-opgeëiste lichamen” in China, waaronder geëxecuteerde gevangenen.

Omschrijving

Gunther von Hagens ‘Body Worlds-tentoonstelling, San Diego, Californië, 2009
De tentoonstelling stelt dat het doel en de missie is om leken kennis te laten maken met het menselijk lichaam, wat leidt tot een beter gezondheidsbewustzijn. Alle menselijke plastinaten zijn van mensen die hun lichaam hebben gedoneerd voor plastinatie via een lichaamsdonatieprogramma. Elke Body Worlds-tentoonstelling bevat ongeveer 25 full-body plastinaten met geëxpandeerde of selectieve organen die worden getoond op posities die de rol van bepaalde systemen versterken.
Om specimens voor Body Worlds te produceren, stelt Von Hagens 340 mensen te werk in vijf laboratoria in drie landen, China, Duitsland en Kirgizië. [Nodig citaat] Elk laboratorium wordt gecategoriseerd op specialiteit, waarbij het Chinese laboratorium zich concentreert op dierlijke specimens. [Nodig citaat] Een van de moeilijkste exemplaren om te maken was de giraf die voorkomt in Body Worlds & The Cycle of Life. Het exemplaar duurde drie jaar om te voltooien – tien keer langer dan nodig is om een ​​menselijk lichaam voor te bereiden. Er zijn tien mensen nodig om de giraf te verplaatsen, omdat het uiteindelijke gewicht (zoals alle exemplaren na plastinatie) gelijk is aan het oorspronkelijke dier. [Nodig citaat]
Veel van de exemplaren van het hele lichaam zijn gedeeltelijk ontleed in de Écorché-stijl van de 17e en 18e-eeuwse Europese traditie, terwijl andere in verschillende anatomische vlakken worden gesneden om de anatomische structuur te begrijpen. Bovendien worden meer dan 200 exemplaren van echte menselijke organen en orgaansystemen doorgaans afzonderlijk tentoongesteld in vitrines, sommige met verschillende medische aandoeningen. Sommige exemplaren van het hele lichaam, zoals de “Tai Chi Man”, demonstreren interventies en omvatten protheses zoals kunstmatige heupgewrichten of hartkleppen. Vaak wordt een lever met cirrose genoemd, en de longen van een roker en niet-roker worden naast elkaar geplaatst. Een prenatale vertoning kan bestaan ​​uit foetussen en embryo’s, waarvan sommige met aangeboren aandoeningen.

Tentoonstellingen

Body Worlds-tentoonstellingen hebben meer dan 37 miljoen bezoekers ontvangen, [wanneer?] waardoor ze ’s werelds populairste toerattractie zijn. Body Worlds werd voor het eerst gepresenteerd in 1995 in Tokio en sindsdien zijn er gerelateerde tentoonstellingen georganiseerd door meer dan 50 musea en locaties in Noord-Amerika, Europa en Azië. Body Worlds 2 & The Brain – Onze Three Pound Gem (met betrekking tot de hersenen en het zenuwstelsel) werd in 2005 geopend in het California Science Center in Los Angeles. Vanaf september 2010 was het te zien in de Telus World of Science in Vancouver. Verschillende exposities van Body Worlds (evenals Von Hagens zelf) waren te zien in de film Casino Royale uit 2006. Onder de geziene plastinaten waren het Poker Playing Trio (dat een sleutelrol speelt in één scène) en het grootbrengen van paard en ruiter.
Body Worlds 3 & The Story of the Heart (betreffende het Body Worlds Amsterdamcardiovasculaire systeem) geopend op 25 februari 2006 in het Houston Museum of Natural Science. Op 9 juli 2009 verscheen deze show in het Buffalo Museum of Science in Buffalo, New York. Vanaf mei 2010 was het te zien in het Denver Museum of Nature and Science in Denver, Colorado. Body Worlds 4 debuteerde op 22 februari 2008 in het Museum voor Wetenschap en Industrie in Manchester in Engeland en was tot maart 2009 in de Cureghem Cellars in Brussel. Body Worlds & The Mirror of Time (met menselijke ontwikkeling en veroudering) debuteerde in oktober 2008 in The O2 in Londen.  Körperwelten & Der Zyklus Des Lebens (De levenscyclus) is in januari 2009 in Heidelberg geopend. Body Worlds Vital werd in 2012 ingehuldigd in het Universum-museum van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico.
In 2017 opende het Tech Museum of Innovation in San Jose, Californië, een semi-permanente tentoonstelling genaamd Body Worlds Decoded. De tentoonstelling, gesponsord door venture capitalist John Doerr en zijn vrouw Ann, toont geplastineerde exemplaren aangevuld met augmented reality en een digitale anatomietafel. De tentoonstelling is bedoeld voor een looptijd van minimaal 10 jaar.
Naast tijdelijke reizende tentoonstellingen vanaf 2019, zijn er permanente Body Worlds-exposities in Berlijn, Londen, Amsterdam, Heidelberg, Guben en San Jose (Californië).

Opleiding

Body Worlds heeft gratis lesgidsen opgesteld voor het voortgezet onderwijs, die doorgaans beschikbaar worden gesteld via organisaties die de tentoonstellingen organiseren.
In 2005 experimenteerde het New York University College of Dentistry met het vervangen van traditionele laboratoriumdissectie door de studie van ontlede en geplastineerde plakjes specimens, voor de opleiding van beginnende tandheelkundige studenten.
Bron-wikipedia

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Damrak 66
Amsterdam 1012 LM NH NL
Get directions
Openingstijden Zondag t/m Vrijdag: 10:00 - 20:00 uur. Zaterdag: 10:00 - 22:00 uur.Let op: de laatste toegang is 1 uur voor sluitingstijd.Kijk voor meer informatie op de website.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons