Molen de Adriaan

De Adriaan is een achtkantige stellingmolen in Haarlem. De Adriaan werd geopend op 19 mei 1779. De windmolen staat aan de rivier het Spaarne, toentertijd aan de rand van de stad.

Molen de Adriaan is een achtkantige stellingmolen in Haarlem.

Historie

De Adriaan werd geopend op 19 mei 1779. De windmolen staat aan de rivier het Spaarne, toentertijd aan de rand van de stad. De molen werd gebouwd op de bestaande funderingen van de vroegere Goevrouwetoren (Goede Vrouwentoren). De Goevrouwentoren maakte deel uit van het oude vestingwerk rond Haarlem. Doordat de molen boven op de fundering van de toren gebouwd werd, stond de molen hoog en ving daarmee veel wind.

Functies door de jaren heen

De molen werd in eerste instantie gebruikt voor het malen Molen de Adriaanvan tufsteen, schelpen en eikenschors. In 1802 werd de molen verkocht aan een tabakshandelaar, die er tabak produceerde. In 1865 veranderde de molen van eigenaar en functie. De molen wordt omgebouwd tot wind- en stoommolen, voortaan wordt er graan gemalen. In 1925 wil men de molen slopen – er is te veel concurrentie van de ‘moderne’ industrie, de molen is niet meer winstgevend. In datzelfde jaar wordt De Adriaan gekocht door De Vereniging De Hollandsche Molen, op die manier wordt sloop voorkomen. Het malen gaat gewoon door totdat de molen in 1930 tijdens een storm zware schade oploopt. De molen komt leeg te staan en vervalt.

Museum en trouwen

Vanaf 2003 is er in Molen De Adriaan een molenmuseum gevestigd. Bezoekers kunnen kennisnemen van de techniek, molens in het algemeen en De Adriaan in het bijzonder. Als het weer het toelaat draait de molen, zodat bezoekers de molen ook in werking kunnen zien. Vanaf 2004 geldt molen De Adriaan ook als officiële trouwlocatie van de Gemeente Haarlem.

Bron-wikipedia

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Papentorenvest 1a
Haarlem 2011 AV NH NL
Get directions
Kijk op de website voor de huidige openingstijdenToegangsprijzen: Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar €5, – kinderen 5 t/m 12 jaar €2,-Geen Museum Jaar Kaart. U kunt bij ons contant betalen of met bankpas (ook buitenlandse passen met Maestro logo) of met creditkaart van Amex, Visa en Mastercard.Groepsrondleidingen binnen openingstijden (op aanvraag) Voor groepen van 10-12 personen en meer wordt een korting van €0,50 per ticket van €5,00 gegeven.Groepsrondleidingen buiten openingstijden (op aanvraag) Voor groepen vanaf 4 personen geldt een minimum tarief van €45,- per rondleider (4-12 personen). Speciale regeling voor Haarlemse basisscholen..

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons