De Bleeke Dood

De Bleeke Dood ook wel De Dood is een van de twee overgebleven korenmolens in de Zaanstreek. De molen staat in Zaandijk aan de Zaan (op de hoek Guisweg /Lagedijk) schuin tegenover de Zaanse Schans. De molen in Zaandijk is tevens de oudste nog bestaande houten stellingmolen van Nederland.

De Bleeke Dood ook wel De Dood is een van de twee overgebleven korenmolens in de Zaanstreek. De molen staat in Zaandijk aan de Zaan (op de hoek Guisweg /Lagedijk) schuin tegenover de Zaanse Schans. De molen in Zaandijk is tevens de oudste nog bestaande houten stellingmolen van Nederland.

De molen werd in 1656 gebouwd en was tot 1931 op windkracht in bedrijf. Tussentijds heeft de molen in 1922 bijna het onderspit moeten delven bij een zware brand. In 1931 werd het wiekenkruis verwijderd en werd er verder op de motor gemalen. Enkele jaren later verdwenen ook het staartwerk en de stelling. In 1955 echter werd onder de nieuwe eigenaar de Vereniging De Zaansche Molen de molen hersteld en weer op windkracht in bedrijf gesteld. Na een restauratie in 2000 is de molen weer geheel bedrijfsvaardig en wordt er elke vrijdag meel gemalen dat beneden in de winkel wordt verkocht. De molenaar is tevens molenmaker en woont onder in de molen in de woning die zich deels in de molen en deels in een aanbouw bevindt.

Geschiedenis de bleeke dood

Zaandijkers hebben altijd geleefd tussen Het Leven en De Dood. De de bleeke doodwatermolen Het Leven (1633-1904) stond in het uiterste noorden van het dorp en meelmolen De Bleeke Dood in het zuiden. Zeker tot midden negentiende eeuw waren bakkers verplicht hun tarwe tot meel te laten malen in de dorpsmolen en die functie vervulde molen De Bleeke Dood in Zaandijk. Toen deze verplichting verviel, raakte de molen in verval en zo heeft De Bleeke Dood met een onttakeld molenlijf lange tijd het dorpsbeeld van Zaandijk ontsierd. Hoog torende het kale molenlijf boven zijn naaste omgeving uit. In de eerste helft van de jaren dertig verloor hij bijna alles wat een molen uiterlijk tot molen maakt: zijn wieken, zijn ‘staart’ en zijn stelling. In 1950 werd Vereniging De Zaansche Molen eigenaar van de meelmolen. Meteen werden er plannen gemaakt om De Bleeke Dood weer tot leven te wekken. In 1954 was het zover, na een ingrijpende restauratie kreeg Zaandijk er een waardevol monument bij. In 2001 werd de molen opnieuw gerenoveerd.

Voor de liefhebber: De Bleeke Dood is de oudste nog bestaande houten stellingmolen van Nederland.

Meer geschiedenis: Klik hier

Bron-wikipedia/zaanschemolen.nl

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lagedijk 28
Zaanstad 1544 BG NH NL
Get directions
Openingstijden De molen is de vanaf 9-2-2019 gesloten tot nader order.TOEGANGSPRIJZEN Volwassenen € 5,00 Kinderen 4 – 17 € 2,50 Gezinskaart € 12,50 (2 volwassenen met 2 jeugd)kijk voor meer informatie op de website.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons