De Blokhuispoort

De BlokhuisPoort is het bruisende hart van Leeuwarden, Friesland. Van algemeen architectuurhistorisch, stedenbouwkundig en cultuurhistorisch belang. Vanwege de hoge mate van gaafheid, zowel uit als inwendig vanwege de behoudens het Poortgebouw, eenvoudige architectuur in Eclectische stijl.

De BlokhuisPoort

De geschiedenis

De geschiedenis van het Leeuwarder De Blokhuispoort, het monumentale Huis van Opsluiting en Tuchtiging, de Bijzondere Strafgevangenis, het Huis van Bewaring en het Cultureel bedrijvencentrum, de gebouwen aan de Keizersgracht en het Blokhuisplein in Leeuwarden. Stichting Blokhuispoort verteld het verhaal van DeBlokhuisPoort, van 1499 tot heden. De BlokhuisPoort de voormalige gevangenis, dat nu een cultureel bedrijvencentrum is voor commerciële en culturele zaken. “DeBlokhuisPoort” is het bruisende hart van Leeuwarden, Friesland.

Van algemeen architectuurhistorisch, stedenbouwkundig en cultuurhistorisch belang. Vanwege de hoge mate van gaafheid, zowel uit als inwendig vanwege de behoudens het Poortgebouw, eenvoudige architectuur in Eclectische stijl. De bewaarde interieuronderdelen, met name de ijzerconstructies en het daarin opgenomen ventilatiesysteem, de hardstenen trappen en de ijzeren galerijen en gietijzeren trappen van de cellenvleugels; – vanwege de ligging op het terrein van het voormalige Blokhuis, dat in zijn vorm bewaard bleef en de indeling van de binnenplaatsen, die een herhaling van die van de afgebroken gebouwen is; – als belangrijk werk van vader en zoon Metzelaar in de reeks gevangenisgebouwen, die zij in het laatste kwart van de negentiende eeuw realiseerden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rondleiding DeBlokhuisPoort

Een rondleiding door de geschiedenis van de voormalige Bijzondere Strafgevangenis en Huis van Bewaring in Leeuwarden. Wij vertellen het verhaal van DeBlokhuisPoort in woord en beeld vanuit de historische Directiekamer, voor grote groepen doen wij dat vanuit De Wasknijper. Zeer geschikt als groepsuitje, familieuitje of bedrijfsuitje, maar je kunt natuurlijk ook als persoon aansluiten. Reserveer op tijd om teleurstellingen te voorkomen. V.I.P. arrangementen

Restaurnt Proefverlofa

Het restaurant “Proefverlof”, waar u heerlijke koffie, prachtige wijnen en pure en eerlijke gerechten kunt genieten. De historische cultuur van de vroegere gevangenis en creatieve, inspirerende omgeving, die ervoor zorgt dat het geen straf is om hier te zijn. Aan de zijkant van het water is een terras waar boten kunnen aanleggen.

Alibi Hostel

Breng de nacht in een cel van de oude gevangenis in Leeuwarden. Alibi Hostel is vrij centraal gelegen in Leeuwarden in de oude gevangenis, “De Blokhuispoort”. Het hostel ligt op de 1e en 2e verdieping van de H-vleugel.

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.