De Gekroonde Poelenburg

De Gekroonde Poelenburg is eenhoutzaag-paltrokmolen aan de Zaanse Schans in de gemeente Zaanstad. De molen heeft een bewogen leven achter de rug. De oorspronkelijke Poelenburg werd waarschijnlijk voor 1731 gebouwd in wat toen Oostzaandam werd genoemd, tegenwoordig onderdeel van de stad Zaandam.

De Gekroonde Poelenburg is eenhoutzaagpaltrokmolen aan de Zaanse Schans in de gemeente Zaanstad.

De molen heeft een bewogen leven achter de rug. De oorspronkelijke Poelenburg werd waarschijnlijk voor 1731 gebouwd in wat toen Oostzaandam werd genoemd, tegenwoordig onderdeel van de stad Zaandam. Nadat de molen in 1903 verbrandde werd de paltrok ‘De Locomotief’in 1904 op de plek van de Poelenburg neergezet. ‘De Locomotief’ was in 1866/’67 in Koog aan de Zaan gebouwd. ‘De Locomotief’ ging vanaf de verplaatsing door het leven als ‘De Gekroonde Poelenburg’ . De molen was tot begin jaren 1950 in bedrijf en kwam daarna snel in verval.

De molen werd op zijn oorspronkelijke standplaats niet gerestaureerd, De Gekroonde Poelenburgmaar werd in 1964 overgeplaatst naar de toen in aanbouw zijnde Zaanse Schans en is daar vanaf de grond af aan weer opgebouwd. De molen verloor daarbij de oorspronkelijke oud-Zaans-groene kleurstelling en werd zwart geteerd. Op het erf waar de molen staat heeft eeuwenlang de pelmolen De Grootvorst gestaan welke op 28 maart 1928 is verbrand. Volgens molenkenner Pieter Boorsma hebben er in de Zaanstreek ongeveer 237 paltrokken gestaan waarvan alleen de Gekroonde Poelenburg en De Held Jozua nog over zijn.

In 2005 onderging de molen in opdracht van de eigenaar de Vereniging De Zaansche Molen een grote restauratie waarbij het houtwerk weer in de oorspronkelijke potdekseling werd aangebracht. Het nieuwe houtwerk werd bij deze gelegenheid tevens weer voorzien van de oude kleur waardoor de molen in plaats van een sobere zwarte verschijning een van de meest kleurige gebouwen aan de Schans geworden is. De originele gietijzeren bovenas, van de ijzergieterij De Prins van Oranje, uit 1866 met nummer 430 zit nog steeds in de molen.

De molen heeft een zaagraam met schulpraam, met in het midden alleen een zaagraam en aan de andere kant alleen een schulpraam.

De 20,30 m lange roeden van het fabricaat Beudeker zijn in mei 1963 gemaakt. Bij een inspectie van de roeden in het voorjaar van 2014 bleken de roeden slechter te zijn dan vooraf werd gedacht. Op 28 januari 2015 zijn twee nieuwe, 20.36 m lange roeden gestoken gemaakt door Vaags met de roenummers 326 (buitenroede) en 327 (binnenroede).

Geschiedenis De Gekroonde Poelenburg

Net als veel andere molens kent De Gekroonde Poelenburg een lange en complexe geschiedenis. Lange tijd werd als bouwjaar 1869 aangehouden, maar tegenwoordig denkt men aan 1866 of 1867. In 1960 moest de molen verhuizen omdat de gemeente er een nieuwe woonwijk met de naam Poelenburg ging bouwen. De molen kwam in 1963 naar De Zaanse Schans op de plek waar ooit De Grootvorst stond en is sindsdien eigendom van De Zaansche Molen. In 1991 werd er een stijlvolle houtloods naast de molen gebouwd. De Gekroonde Poelenburg is nu een zeldzaam type molen: ooit stonden er ruim 200, nu zijn er in de Zaanstreek nog 2 over.  Die tweede molen is De Held Jozua in Zaandam.

In 2004 werd begonnen met een grondige restauratie van de molen, waarbij de buitenkant opnieuw met planken werd opgebouwd en in de oorspronkelijke groene kleur werd geschilderd. Toen werd ook de getrapte weeg (de deels elkaar overlappende wand van planken) van het molenlijf weer in ere hersteld. In 2008 werd bij een onderhoudsbeurt de kleur iets donkerder uitgevoerd.

Meer geschiedenis en informatie: Klik hier

Bron-wikipedia/zaanschemolen.nl

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Kalverringdijk 27
Zaandam 1509 BT NH NL
Get directions
Openingstijden De molen is alleen te bezoeken in overleg met de molenaar.TOEGANGSPRIJZEN Volwassenen € 5,00 Kinderen 4 – 17 € 2,50 Gezinskaart € 12,50 (2 volwassenen met 2 jeugd)kijk voor meer informatie op de website.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons