De Huisman

De Huisman staat sinds 1955 op het pakhuis De Haan aan de Zaanse Schans. Hiervoor stond de molen waarschijnlijk sinds 1786 aan het Blauwe Pad, tegenwoordig Claude Monetstraat, in Zaandam.

De Huisman is een kleine achtkante stellingmolen aan de Zaanse Schans in de gemeente Zaanstad.

De Huisman staat sinds 1955 op het pakhuis De Haan aan de Zaanse Schans. Hiervoor stond de molen waarschijnlijk sinds 1786 aan het Blauwe Pad, tegenwoordig Claude Monetstraat, in Zaandam. De molen, die een bescheiden vlucht van 11,5 meter heeft, kende tijdens zijn werkzame jaren verschillende bestemmingen als snuifmolen (tabaksmolen), mosterdmolen en zaagmolen. Aan de Zaanse Schans is de molen nu ingericht als specerijmolen, met het binnenwerk van specerijenmolen Het Indiës Welvaren, de huidige molen De Jonge Dirk. De molen was voor de grote restauratie volledig bedrijfsvaardig voor de mosterdproductie maar er werd een moderne installatie voor de mosterdbereiding gebruikt. De molen is eigendom van de Vereniging De Zaansche Molen.

In januari 2010 is begonnen met de verbouwing van De Huisman. De moderne mosterdmakerij is voor dit doel verplaatst naar een industrieterrein in Wormerveer. Naast het pakhuis De Haan is een nieuw deel gebouwd waarop in december 2010 het achtkant is geplaatst. In dit nieuwe gedeelte staan 3 koppels kantstenen opgesteld die zowel elektrisch als met windkracht aangedreven kunnen worden. De aandrijving gebeurt gedeeltelijk door aandrijfriemen en gedeeltelijk door kamwielen. Een van de koppelkantstenen bestaat uit houten kantstenen.

Het pakhuis ‘De Haan’ is ongeveer 30 cm omhooggebracht en heeft een nieuwe fundering gekregen. In dit pakhuis is nu een specerijenwinkel gevestigd. Op 16 september 2011 heeft Z.K.H. prins Friso als Beschermheer van De Hollandsche Molen het complex in zijn nieuwe gedaante officieel in gebruik gesteld. Het voormalige pakhuis en de begane grond van de molen zijn vrij toegankelijk.

Geschiedenis De Huisman

Op het fraaie naambord van molen De Huisman staat geschreven: ‘Hier kreeg een kippevrijer een huisman tot berijder’. Deze zin zegt alles over de ontstaansgeschiedenis van de molen. In feite zijn er namelijk twee molens en één papierpakhuis betrokken bij het ontstaan van de huidige mosterdmolen De Huisman.

Ten eerste is het pakhuis van origine van pakhuis De Haan en ten De Huismantweede behoren de achtkant, de kap en de wieken aan de oude mosterd- en snuifmolen De Huisman specerijmolen . Ten slotte zijn de maalwerktuigen van het specerijenmolentje Het Indisch Welvaren. Het papierpakhuis De Haan bevond zich al op de Kalverringdijk, maar de molen en Het Indisch Welvaren stonden oorspronkelijk aan het Blauwe Pad in Zaandam. In de jaren vijftig moesten de twee molens daar verdwijnen in verband met de saneringsplannen van de Gemeente Zaandam. De oude Huisman werd in 1955 naar de Kalverringdijk verplaatst en twee jaar later volgde het specerijenmolentje. Eigenlijk is de huidige mosterdmolen De Huisman dus een gelukkig samengaan van een pakhuis en een tweetal windmolens.

Wie De molen nu bekijkt, kan nog slechts tot één conclusie komen: het is een plaatje om te zien. Wanneer de oude molen De Huisman ooit gebouwd werd en door wie is onbekend gebleven. Wel is terug te vinden dat in 1802 een ‘hechte en sterke snuifmolen genaamd De Huisman’ verkocht werd voor ƒ 825,-. Het snuifmalen was destijds de belangrijkste activiteit van de molen, maar toen de grondstof tabak tijdelijk moeilijk verkrijgbaar was, werd er omgeschakeld naar het fabriceren van mosterd. Deze Zaanse mosterd werd in enkele jaren zo beroemd, dat ook al werd er weer snuif gemalen, De Huisman bekend kwam te staan als de ‘Mosterdmolen’.

Sinds 1961 werd in de molen de bekende Zaanse Mosterd gemaakt, zoals die vroeger ook gemaakt werd en in grote Keulse potten door jongens aan huis verkocht werd voor een paar ‘centen’. Op enkele uitzonderingen na had elke Zaangemeente wel een dergelijke molen.

De molen en een papierpakhuis zijn betrokken bij het ontstaan van de huidige mosterdmolen De Huisman. Het papierpakhuis bevond zich al op de Kalverringdijk, maar molen De Huisman stond oorspronkelijk elders in Zaandam. In de jaren vijftig moest de molen daar verdwijnen in verband met stadssanering. In 2011 werd de molen geheel gerestaureerd naar originele opstelling.

Meer geschiedenis: Klik hier

Bron-wikipedia/zaanschemolen.nl

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Kalverringdijk 23
Zaandam 1509 BT NH NL
Get directions
Openingstijden De molen is de vanaf 9-2-2019 gesloten tot nader order.TOEGANGSPRIJZEN Volwassenen € 5,00 Jeugd 4 – 17 € 2,50 Gezinskaart € 12,50 (2 volwassenen met 2 jeugd)voor meer informatie kijk op de website.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons