De Os

De Os is een voormalige oliemolen aan de Kalverringdijk op de Zaanse Schans in de gemeente Zaanstad. Tussen de zaagmolens Het Jonge Schaap en Het Klaverblad staat de romp van de oliemolen De Os.

De Os is een voormalige oliemolen aan de Kalverringdijk op de Zaanse Schans in de gemeente Zaanstad.

Tussen de zaagmolens Het Jonge Schaap en Het Klaverblad staat de romp van de oliemolen De Os. De De Osmolen is gebouwd voor 1663 en is daarmee een van de oudste industriemolens in de Zaanstreek. Tot 1916 is de molen op windkracht in bedrijf geweest. In dat jaar werden kap, wieken en stelling verwijderd waarna de molen op motorkracht tot 1931 in bedrijf was. Daarna werd De Os een opslagplaats. Thans zijn de schuren van de molen bewoond en het molenlijf is de afgelopen jaren gerestaureerd. Het binnenwerk is nog compleet aanwezig, alleen de wieken, de kap en de stelling ontbreken. De particuliere eigenaar staat niet afwijzend tegenover compleet herstel van deze pittoresk gelegen molen.

Geschiedenis de Os

Oorspronkelijk stamt oliemolen De Os van voor 1663. Daarmee is het één van de oudste industriemolens die ooit in de Zaanstreek gebouwd is. Tot 1916 wiekte de molen op windkracht, daarna zijn de kap, wieken en stelling verwijderd. Maar het binnenwerk van de molen bleef intact. Het onttakelen van de molen in 1916 is een belangrijk moment in de geschiedenis geweest. Van 1916 tot 1931 draaide de molen op een dieselmotor. Het markeert de overgang van wind naar andere krachtbronnen. Dat is een mijlpaal in de Zaanse molenhistorie! De bewoner van de molenschuur beheert naast de Os ook poldermolentje De Hadel en oliemolen De Ooievaar. Het winnen van olie uit oliehoudende zaden gebeurt met grote molenstenen. Dat is te zien in oliemolens De Zoeker en De Bonte Hen.

Bron-wikipedia

Samenvatting
Beoordelingsdatum
Beoordeeld item
Molen de os
Auteur waardering
51star1star1star1star1star

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Kalverringdijk 33-35
Zaandam 1509 BT NH NL
Get directions
Voor meer informatie zie website.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons