De Pont Tilburg

De Pont Tilburg is een museum voor hedendaagse kunst in de Noord-Brabantse stad Tilburg. Stichter en naamgever van het museum is de jurist en ondernemer Jan de Pont (1915-1987). Hij bepaalde kort voor zijn overlijden dat een deel van zijn vermogen moest worden ingezet ter stimulering van de hedendaagse beeldende kunst.

Bestel uw ticket hier

De Pont Tilburg is een museum voor hedendaagse kunst in de Noord-Brabantse stad Tilburg. Stichter en naamgever van het museum is de jurist en ondernemer Jan de Pont (1915-1987). Hij bepaalde kort voor zijn overlijden dat een deel van zijn vermogen moest worden ingezet ter stimulering van de hedendaagse beeldende kunst. Onder leiding van directeur van het eerste uur Hendrik Driessen werd besloten om een voormalige wolspinnerij in Tilburg om te bouwen tot museum. Sinds de opening in 1992 is de collectie gegroeid tot meer dan 800 werken van ongeveer 80 (inter)nationaal gerenommeerde kunstenaars, waaronder Marlene DumasBill Viola en Anish Kapoor.

Geschiedenis De Pont Tilburg

In 1988 werd voor het beheer van de nalatenschap van Jan de Pont een stichting opgericht die invulling zou geven aan de wens van haar naamgever om de hedendaagse beeldende kunst te stimuleren. Behalve deze brede omschrijving, werd aan het bestuur van de nieuwe stichting overgelaten welke vorm ze eraan wilde geven en op welke locatie dit moest gebeuren. Het zorgde voor de uitzonderlijke situatie van een particulier ‘museum’ (directeur Hendrik Driessen vermeed deze term in de eerste jaren vanuit de overtuiging dat die titel eerst verdiend moet worden) zonder dat er een verzameling door de stichter was nagelaten en zonder dat er beroep werd gedaan op ondersteuning door fondsen of overheden. Die financiële onafhankelijkheid bestaat tot op de dag van vandaag.

Dat het museum zich uiteindelijk in Tilburg vestigde, heeft alles te De Pont Tilburgmaken met Jan de Pont. Als oud-inwoner van deze stad bekommerde hij zich om het lot van de verdwijnende textielindustrie in Tilburg en hielp hij in de jaren zestig wolspinnerij Thomas de Beer na een faillissement weer op de been. Twintig jaar later kon het bedrijf niet meer meekomen met de buitenlandse concurrentie en beëindigde het de activiteiten alsnog, juist in de periode dat de stichting op zoek was naar een geschikte locatie. Het vastgoed werd voor een symbolisch bedrag aangekocht en vier van de zes overgebleven medewerkers van de wolspinnerij werden door de stichting in dienst genomen.

De Pont museum opende zijn deuren op 12 september 1992. Sindsdien is zowel de collectie als het gebouw van De Pont uitgedijd. Sinds 2016 worden videokunst, fotografie en werken op papier in een nieuwe vleugel tentoongesteld die speciaal ontworpen is om dit soort werken optimaal te tonen.

Hendrik Driessen ging in juni 2019 met pensioen en droeg de directeursfunctie over aan Martijn van Nieuwenhuyzen.

Collectie

Het museum heeft zich tot doel gesteld om in de diepte te verzamelen en niet in de breedte, per jaar vinden er drie grote tentoonstellingen plaats die een sterke relatie hebben met de collectie. Daarnaast worden er kleinere solo-exposities in de podiumzaal georganiseerd die niet direct in verband staan met de collectie.

De collectie werd gestart met een tiental werken van drie kunstenaars, waartoe de kenmerkende stenen cirkel van Richard Long en The First People van Marlene Dumas behoorden. Er wordt naar gestreefd om van elke kunstenaar in de verzameling ten minste één sleutelwerk te verwerven dat de essentie van diens kunstenaarschap kan representeren. Keuzes moesten gemaakt worden en de verzameling is daarom betrekkelijk langzaam gegroeid. Van de huidige achthonderd kunstwerken bestaat meer dan de helft uit fotografie en werk op papier. Belangrijk bij het aankopen van een kunstwerk is voor het museum dat het een wezenlijke aanvulling vormt op en de dialoog aan kan gaan met de al in de collectie aanwezige werken. Een aantal van de kunstenaars werd door De Pont in Nederland geïntroduceerd of had er zijn eerste grote tentoonstellingen, onder wie Berlinde De BruyckereThierry De CordierAnton HenningRoni HornAnri SalaFiona TanRobert TherrienRosemarie TrockelLuc TuymansMark WallingerAi Weiwei en Anish Kapoor.

Bron-wikipedia

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wilhelminapark 1
Tilburg 5041 EA NB NL
Get directions
Openingstijden maandag gesloten dinsdag-zondag 11.00-17.00 uur, reserveren verplicht.Bereikbaarheid Adres voor navigatie: Wilhelminapark 1, Tilburg Let er op dat uw navigatie u niet naar het kantooradres aan de Tjeuke Timmermansstraat 4 stuurt.Parkeren De Pont beschikt over een parkeerterrein met ruimte voor 20 auto's (vaste prijs € 2,00). Voor andersvaliden zijn er achter het politiebureau twee parkeerplaatsen. U rijdt hiervoor niet het parkeerterrein van De Pont op, maar kunt links van het politiebureau (Wilhelminapark 6) de parkeerplaats oprijden. De gereserveerde plaatsen bevinden zich uiterst rechts, vlakbij de slagboom.Kijk voor meer informatie op de website.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons