De Waag Deventer

Het is gevestigd in gebouw de Waag aan de Brink te Deventer. Er worden tentoonstellingen gepresenteerd met de stedelijke collectie van Deventer als uitgangspunt.

Bestel uw ticket hier

Museum De Waag (voorheen Historisch Museum Deventer) is een tentoonstellingsruimte van de stichting ‘Deventer Verhaal’. Het is gevestigd in gebouw de Waag aan de Brink te Deventer. Er worden tentoonstellingen gepresenteerd met de stedelijke collectie van Deventer als uitgangspunt.

Museum De Waag

In 1913 kwam het waaggebouw in Deventer leeg te staan door een verhuizing van de meisjes-Hogereburgerschool. Dit bood een buitenkans voor de oprichting van een stedelijk museum.Op 22 april 1913 ging de gemeente akkoord voor een bruikleengave van het waaggebouw aan een nieuw op te richten stichting. Nog hetzelfde jaar werd Vereniging De Waag opgericht die vanaf dat moment de exploitatie van het museum en de aanschaf van collectie op zich nam. Op 16 juni 1915 werd Museum De Waag voor het eerst geopend voor publiek.

De vaste collectie van het museum bestond onder andere uit:

Naast een vaste opstelling waar alle belangrijke onderdelen van de Deventer geschiedenis aan bod kwamen, waren er wisseltentoonstellingen, en werden er lezingen en rondleidingen gegeven.

In de jaren na de oprichting van het museum groeide de collectie sterk. In 1925 werd daarom besloten om een dependance op te richten in het naastgelegen, 16e-eeuwse gebouw De Drie Haringen. Op 7 juni 1939 overleed museumdirecteur dr. M.E. Houck. Zijn functie werd een duobaan, uitgevoerd door de conservator Lugard en bibliothecaris mr. B. van ’t Hoff. Vanaf 1946 bleef Lugard als enige directeur over nadat Van ’t Hoff een andere baan aannam.

Vereniging De Waag beheerde van 1932 tot 2014 ook het Speelgoedmuseum Deventer.

Deventer collectie

De historische collectie omvat circa 12.775 voorwerpen. Deze betreffen onder meer schilderijen, prenten en tekeningen, munten en penningen, bouwfragmenten, gebruiksgoed, huisraad en voorwerpen van nijverheid en industrie. Sterke punten in de collectie zijn: munten uit de 10e t/m 16e eeuw, 17de-eeuwse schilderkunst in Deventer, zilverwerk en vijzels.

bron – wikipedia/museumdewaag.nl

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Brink 56
Deventer 7411 BV Ov NL
Get directions
Dinsdag t/m zondag: 11:00 tot 17:00 uur.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons