Grote kerk Den Haag

De Grote kerk Den Haag of Sint-Jacobskerk is een kerkgebouw uit de late middeleeuwen in het centrum van Den Haag. Het behoort met het Binnenhof en de Abdijkerk van Loosduinen tot de oudste gebouwen van Den Haag.

De grote kerk den haag

De Grote kerk Den Haag of ook wel bekend als de Sint-Jacobskerk. Deze kerk is een kerkgebouw uit de late middeleeuwen in het centrum van Den Haag. Het behoort met het Binnenhof en de Abdijkerk van Loosduinen tot de oudste gebouwen van Den Haag.

De vorm van de kerk is het eerste voorbeeld van het Haagse hallentype.  De zeldzame zeskantige kerktoren uit de eerste helft van de 15e eeuw, en is 92 meter hoog de negenste hoogste kerktoren in Nederland. Het eerste orgel kreeg de kerk rond 1500 of eerder, maar wanneer precies is niet meer bekend. In de kerk bevinden zich monumentale grafmonumenten en grafstenen, waaronder de cenotaaf voor admiraal Jacob van Wassenaer Obdam.

Daarnaast is de kerk bekend vanwege het grote aantal leden van het Huis Oranje-Nassau die in deze kerk werden gedoopt of er in het huwelijk zijn getreden, met als meest recente kroonprinses Catharina-Amalia der Nederlanden, die er in 2004 werd gedoopt. De kerk en kerktoren hebben niet dezelfde eigenaar: De kerk is eigendom van de Protestantse Kerk, terwijl de kerktoren eigendom is van de gemeente Den Haag. Tegenwoordig wordt de kerk hoofdzakelijk gebruikt voor culturele doelen zoals.

Ligging van de Grote kerk Den Haag

De kerk staat aan de rand van het oude centrum, waar vroeger de markten waren. Aan de noordkant is het Kerkplein, waar vroeger het kerkhof lag. Aan de zuidkant is de Riviervismarkt, waar zoetwatervis verhandeld werd. Daaraan grenst de straat genaamd Visbanken, waar de zeevis vroeger verhandeld werd. In het verlengde van de Riviervismarkt ligt de Dagelijkse Groenmarkt, waaraan het Oude Stadhuis uit 1564 ligt. Omdat er tegen de kerk aan de kant van de Riviervismarkt kleine huisjes stonden, heet dat stukje straat ‘Rondom de Grote Kerk’. Het gebied rond de kerk is beschermd stadsgezicht.

Haagse toren

De toren die de westkant van de Grote kerk vormt heet de St. Jacobstoren. Door de hoogte en de vorm van de lantaarn is de toren gemakkelijk te herkennen in de skyline van Den Haag, ook als silhouet. Inwoners van Den Haag spreken meestal van de “Haagse toren”.

Geschiedenis van de grote kerk van den haag

De St. Jacobstoren werd tussen 1420 en 1424 gebouwd met steun van hertog Jan van Beieren, waarschijnlijk als losse zeskantige wachttoren (een in Nederland zeldzame vorm) naast een kleine kerk, vergelijkbaar met de belforten van België en Noord-Frankrijk. De toren was waarschijnlijk al vanaf het begin voorzien van een uurwerk en klokken. Er wordt wel gesteld dat de achtkantige toren van de Abdij van Middelburg als voorbeeld zou hebben gediend, maar waarschijnlijker is dat de zeskantige toren van Poortvliet op op het eiland Tholen als voorbeeld diende.

De toren brandde in 1539 voor het eerst gedeeltelijk af door blikseminslag. Het uurwerk en de klokken gingen ten onder. Ook 40 huizen rondom de kerk werden door de brand verwoest. In 1542 was de wederopbouw voltooid. De afgebrande houten gotische lantaarn (spits) was vervangen door een renaissancistische.

Constantijn Huygens volgde in 1665 vanaf de toren de zeeslag die het begin werd van de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog. In 1702 sloeg de bliksem nogmaals in. De burger Abraham Streng beklom de brandende toren, 321 treden hoog, om het vuur te doven met zijn nachthemd.

De lantaarn werd in 1861 vervangen voor een veel zwaardere gietijzeren neogotische spits, die in de volksmond ‘De slaapmuts’ werd genoemd. Door het gewicht van deze spits begonnen de zware bakstenen muren van de toren scheuren te vertonen. In 1957 werd de met koper beklede houten renaissancistische lantaarn gereconstrueerd, zij het wat groter om het inmiddels uitgebreide carillon te herbergen. Bij deze restauratie werden ook betonnen tussenverdiepingen gemaakt die de wanden weer in verband trokken.

De toren was gesloten voor het publiek. Sinds mei 2017 is de toren sporadisch open gesteld.

Koninklijk Huis

Huwelijk prinses Juliana en prins Bernhard

De Oranjes gebruiken het gebouw al eeuwen voor doopplechtigheden en huwelijken. Ook leden van aan het Huis Oranje-Nassau verwante vorstelijke families werden in de Grote kerk den haag gedoopt en gehuwd. Ook niet-vorstelijke (bastaard) afstammelingen van het Huis Oranje-Nassau vierden hun plechtigheden in deze zelfde kerk. Bijvoorbeeld Willem Maurits van Nassau-Ouwerkerk, die het later zou schoppen tot veldmaarschalk in het Staatse leger, werd hier gedoopt op 10 december 1679.

Grote kerk Den Haag

bron – wikipedia/grotekerk-denhaag.nl

Samenvatting
Beoordelingsdatum
Beoordeeld item
Grote kerk den haag
Auteur waardering
51star1star1star1star1star

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rond de Grote Kerk 12
Den Haag 2513 AM ZH NL
Get directions
Openingstijden December t/m februari: zaterdag en zondag om 14.00 uur. Maart t/m november: donderdag t/m zondag om 14.00 uur.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons