Hermitage in Amsterdam

Hermitage Amsterdam is een museum waar verschillende kunsttentoonstellingen te zien zijn uit diverse museale collecties. Er is altijd een tentoonstelling uit de collectie van het Hermitage Museum in Sint Petersburg, met ruim drie miljoen objecten een van 's werelds grootste musea.

Bestel uw ticket hier

Hermitage in Amsterdam is een museum waar verschillende kunsttentoonstellingen te zien zijn uit diverse museale collecties. Er is altijd een tentoonstelling uit de collectie van het Hermitage Museum in Sint Petersburg, met ruim drie miljoen objecten een van ’s werelds grootste musea.

Daarnaast zijn, uit de collectie van het Amsterdam Museum, beroemde 17e-eeuwse Hollandse groepsportretten uit de Nederlandse Gouden Eeuw te bekijken, in de tentoonstelling Groepsportretten van de 17e eeuw. Sinds 2016 is ook het Outsider Art Museum in de Hermitage gevestigd.

Het museum is begonnen als een dependance van de Hermitage in Sint-Petersburg. Het werd in februari 2004 geopend, toen nog bescheiden van omvang en ondergebracht in een bijgebouw aan de Nieuwe Herengracht. In 2009 volgde de verhuizing naar het grote gebouw van de Amstelhof.

Het werd op 19 juni 2009 officieel geopend door koningin Beatrix en de Russische president Dmitri Medvedev en op 20 juni opengesteld voor het publiek. Vanaf het begin werd de Hermitage druk bezocht. Al na ruim een jaar werd, op 15 augustus 2010, de miljoenste bezoeker geregistreerd, en in 2019, ook op 15 augustus, werd de vijfmiljoenste bezoeker verwelkomd. Van 2004 tot 2011 was Ernst Veen directeur van de Hermitage. Daarna ging Cathelijne Broers deze functie vervullen.

Geschiedenis hermitage in amsterdam

Begin jaren negentig van de 20e eeuw onderzocht directeur Michail Piotrovski van Staatsmuseum de Hermitage in Sint-Petersburg de mogelijkheden voor dependances van dit museum in het Westen. De relatie tussen De Nieuwe Kerk en de Hermitage, gegroeid door de vele contacten tijdens de organisatie van grote tentoonstellingen, bracht de directeur van De Nieuwe KerkErnst Veen, op het idee van een vestiging van het Russische museum in Amsterdam, mede ingegeven door de driehonderdjarige historische band tussen beide steden. De stichter van Sint-Petersburg, tsaar Peter de Grote, had in 1697 stage gelopen op een Zaanse scheepswerf en in de 19e eeuw was de Nederlandse koning Willem II gehuwd met de Russische tsarendochter Anna Paulowna.

Amstelhof

Het museum is gevestigd in het gebouw de Amstelhof, gelegen aan de Amstel tussen de Nieuwe Hermitage in AmsterdamHerengracht en de Nieuwe Keizersgracht. Het is in 1681 in monumentale klassieke stijl gebouwd als verpleeghuis en dat ruim driehonderd jaar gebleven. De beheerder achtte het gebouw echter niet langer geschikt voor verpleging en droeg het in 1999 aan de gemeente Amsterdam over. De laatste bewoners van het verpleeghuis vertrokken in maart 2007 naar elders, waarna het complex tussen 2007 en juni 2009 naar ontwerp van architect Hans van Heeswijk werd verbouwd tot museum. Enkele ruimten, zoals de kerkzaal, de regentenkamer en de historische keuken, en de statige classicistische gevels bleven gehandhaafd en werden gerestaureerd.

De Amstelhof werd getransformeerd tot de Hermitage Amsterdam. De verbouwing van het voormalige verpleeghuis tot tentoonstellingsgebouw begon op 8 mei 2007 en heeft in totaal 96 weken geduurd. Vervolgens is er nog een paar maanden afgebouwd en getest, waarna de Hermitage Amsterdam (fase 2) op zaterdag 20 juni is geopend. De renovatiekosten hebben uiteindelijk zo’n 40 miljoen euro bedragen.

Naast twee grote tentoonstellingszalen behoren ook 48 kabinetten tot het expositiegebied. De Hermitage Amsterdam heeft een groot restaurant, met een terras in de oostelijke tuin, een auditorium, drie lezingenzalen, een kerkzaal, een studiecentrum en twee museumwinkels.

De renovatie van het carrévormige gebouw vond gefaseerd en per vleugel plaats. De eerste tentoonstellingszaal kreeg op 19 maart 2008 zijn uiteindelijke hoogte en vorm door de verwijdering van twee vloeren en het dak. Het hoogste punt was bereikt, het moment voor de Hermitage om pannenbier te schenken.

Aan de achterzijde van de Hermitage Amsterdam kijkt men uit op de aan de Nieuwe Herengracht gelegen monumentale huizen Het Corvershof (1722) en Amstelrank (1789) en de aan de Nieuwe Keizersgracht gelegen Hodshonhof (1876) en de Van Limmikhof (1895). De panden, die ter diaconale verzorging van bejaarden en zieken werden gebouwd, maakten voor de opening van de Hermitage Amsterdam deel uit van het Amstelhoven-complex. De door Bureau Mien Ruys ontworpen gemeenschappelijke binnentuin grenst aan het terras van het museumrestaurant Neva.

Tentoonstellingen

In 2000 werd een onderdeel van het complex, gebouw Neerlandia aan de Nieuwe Herengracht, per direct ongeschikt verklaard voor verpleging en vervroegd aangeboden aan de Stichting Hermitage aan de Amstel. Die besloot om er eind februari 2004 de eerste fase van de Hermitage Amsterdam te beginnen, met kleine tentoonstellingen en een kleinschalig educatief aanbod, de twee pijlers van deze fase.

In de bijna vijf jaar tot de afloop van de eerste fase in januari 2009 zijn zo’n 600.000 mensen komen kijken naar de tien tentoonstellingen Grieks Goud, Nicolaas & Alexandra, Venezia!, Pelgrimsschatten, Zilver. Het wonder uit het Oosten, Verzamelaars in St.-Petersburg, Perzië, Art Nouveau, St.-Petersburg in beeld en Caspar David Friedrich. De eerste fase van de Hermitage Amsterdam werd ontworpen door architect Hubert-Jan Henket en interieurontwerper Wim Crouwel.

Bron-wikipedia

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Amstel
Amsterdam 1018 EJ NH NL
Get directions
Openingstijden Geopend: 10 - 17 uur Laatste toegang: 16.30 uurkijk voor meer informatie op de website.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons