Het Jonge Schaap

Het Jonge Schaap is wanneer deze geopend is tegen een kleine betaling te bezichtigen. In het gebouw naast de molen wordt een film over de opbouw vertoond en onder in de molen is een expositie over het oude zaagmolenaarsleven.

Het Jonge Schaap is een houtzaagmolen aan de Zaanse Schans in de gemeente Zaanstad. Het Jonge Schaap is wanneer deze geopend is tegen een kleine betaling te bezichtigen. In het gebouw naast de molen wordt een film over de opbouw vertoond en onder in de molen is een expositie over het oude zaagmolenaarsleven. Het molencomplex is eigendom van de Vereniging De Zaansche Molen.

De originele molen uit 1680 is in 1942 afgebroken. Hij stond Het Jonge Schaapin Zaandam, ten westen van de spoorlijn in het verlengde van de Stationsstraat. Tussen 2005 en 2007 is men bezig geweest met de bouw van een replica die een plaats heeft gekregen tussen de molensDe Zoeker” en “De Os” aan de Zaanse Schans. Ook dit is is een voormalig molenerf want tussen ca. 1685 en 1798 draaide de oliemolen De Ster hier zijn wieken. Voor het maken van de replica is gebruikgemaakt van gedetailleerde tekeningen die Anton Sipman gemaakt had voordat die originele molen werd afgebroken. Ooit waren er in de Zaanstreek ongeveer 109 bovenkruier houtzaagmolens in bedrijf en Het Jonge Schaap is daarvan de laatste. Een andere bijzonderheid is dat het een van de acht zeskante molens in Nederland is en daarvan de enige houtzaagmolen. De molen heeft drie zaagramen, waarvan één schulpraam. Er zijn twee jijntakels aanwezig voor het op de zaagslee leggen van de boomstammen.

GESCHIEDENIS

De bovenkruiende houtzaagmolen Het Jonge Schaap aan de Kalverringdijk (Zaanse Schans) werd gebouwd in 2007 en is daarmee de jongste aanwinst van Vereniging De Zaansche Molen. Ooit stond de molen in het Westzijderveld, achter het NS Station van Zaandam. Toen de eigenaar in 1938 te kennen gaf de molen voor afbraak te willen verkopen, werd met man en macht geprobeerd dit te verhinderen. Maar zonder resultaat: in 1942 gaf het departement van Opvoeding, Wetenschap en Cultuurbescherming in Den Haag uiteindelijk alle verzet tegen de sloop op en was het lot van Het Jonge Schaap bezegeld. De molen werd gesloopt. Maar niet onbelangrijk: Het Jonge Schaap is vóór de sloop in detail opgemeten door de Alkmaarse molenbouwdeskundige Anton Sipman. Aan de hand van tekeningen van Anton Sipman (1906-1985), verbonden aan de ambachtschool, en met behulp van moderne computertechnieken kon met de herbouw worden gestart. Na jarenlange voorbereidingen ging op 24 september 2005 de eerste paal de grond in. Op 27 september 2007, dus precies twee jaar later, is de molen geopend.

De realisatie van Het Jonge Schaap is tot nu toe het grootste project uit de rijke historie van de vereniging. De investering bedroeg een kleine 1,9 miljoen euro, gedekt door aanzienlijke subsidies van de Provincie Noord-Holland, de Gemeente Zaanstad, grote en kleine sponsors, donaties en eigen ledenacties. De supervisie lag in handen van Stichting Het Jonge Schaap en de realisatie werd gedaan door Architectenbureau Zijlstra-Schipper (Wormer), aannemer Hillen & Roosen (Amsterdam), molenmakerij Saendijck (Zaandijk) en gespecialiseerde onderaannemers zoals rietdekkers en smeden.

Meer geschiedenis en informatie: Klik hier

Bron-wikipedia/zaanschemolen.nl

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Kalverringdijk 31A
Zaanstad 1509 BT NH NL
Get directions
OPENINGSTIJDEN Alle dagen van 9.30 tot 16.30 uur.TOEGANGSPRIJZEN Volwassenen € 5,00 Jeugd 4 – 17 € 2,50 Gezinskaart € 12,50 (2 volwassenen met 2 jeugd)voor meer informatie kijk op de website.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons