kaapskil

Museum Kaap Skil, voorheen het Maritiem & Jutters Museum, is een maritiem museum in Oudeschild op het Noord-Hollandse waddeneiland Texel.

Museum Kaapskil, voorheen het Maritiem & Jutters Museum, is een maritiem museum in Oudeschild op het Noord-Hollandse waddeneiland Texel. Het museum richt zich op het leven met de zee en het belang van het eiland in de Gouden Eeuw.

In de zeventiende en achttiende eeuw was Texel een belangrijk knooppunt voor de scheepvaart. Voor de kust lag de Reede van Texel, van de vijftiende tot het begin van de negentiende eeuw de grootste ankerplaats ter wereld. Het museum heeft een grote collectie met opgedoken objecten uit scheepswrakken uit die periode.

Kaap Skil is deels binnenmuseum en deels openluchtmuseum. Het maakt deel uit van de Stichting Texels Museum, waartoe ook EcomareVuurtoren Eierland en de Oudheidskamer in Den Burg behoren. De vier musea trekken samen ongeveer 450.000 bezoekers per jaar.

Naamgeving

De naam ‘KaapSkil’ verwijst naar de scheepvaart en de locatie van het museum. Een kaap is een baken voor de scheepvaart, een belangrijk markeringspunt op het land. Het entreegebouw van het museum kan met recht een kaap genoemd worden. Skil is de Texelse naam voor het dorp Oudeschild, het vissersdorp waar Kaap Skil te vinden is.

Collectie

Kaap Skil beheert een collectie van maritieme en Texelse objecten van circa 1600 tot heden. Hieronder bevindt zich een grote hoeveelheid archeologische duikvondsten, afkomstig uit verschillende scheepswrakken die nabij Texel gevonden zijn. Ook zijn er diverse scheepsmodellen, maritieme gebruiksvoorwerpen en schilderijen, kaarten en prenten met nautische thema’s bij het museum ondergebracht.

De tentoonstellingen zijn te zien in het door Mecanoo ontworpen hoofdgebouw, waar tevens de entree is gevestigd. Gebouw en inrichting wonnen verscheidene prijzen. Het hergebruikt hout van de gevel is afkomstig uit damwanden van het Noordhollandsch Kanaal.

Het openluchtmuseum bestaat onder meer uit visserswoningen, graanpakhuizen, een smederij en een rokerij. De gebouwen zijn ingericht met authentieke Texelse gebruiksvoorwerpen uit de negentiende en vroege twintigste eeuw, en de jutterij is gevuld met voorwerpen die op het strand zijn gevonden. Op het museumterrein staat ook de gerestaureerde korenmolen ‘De Traanroeier‘.

Reede van Texel

In het hoofdgebouw is ‘s werelds grootste maritieme maquette te bezichtigen. Deze geeft een beeld van de Reede van Texel, een belangrijke Nederlandse ankerplaats in de Gouden Eeuw. In die tijd wachtten tientallen en soms zelfs honderden schepen tegelijkertijd in de luwte van de Texelse kust op bemanning, bevoorrading en op gunstige wind om te vertrekken.

Zijden japon

In de museumcollectie bevinden zich vondsten uit een in de zeventiende eeuw bij Texel gezonken schip, het zogenaamde Palmhoutwrak. Bij dit wrak zijn verscheidene onder het zand goed geconserveerd gebleven kledingstukken gevonden. Een bijzonder gave zijden japon werd wereldnieuws toen de vondst bekendgemaakt werd. De japon wordt door experts wel omschreven als “de Nachtwacht van de kostuumwereld”, De kwaliteit doet vermoeden dat het kledingstuk van een zeer welgestelde hofdame is geweest.

De opgedoken garderobe heeft mogelijk aan één persoon toebehoord, maar het is nog onbekend wie de eigenaresse is geweest. Bij het wrak werden naast kledingstukken en textiel ook andere bijzondere voorwerpen gevonden, zoals een boekband met het wapen van het Koninklijk Huis Stuart van Engeland. Inmiddels is komen vast te staan dat er ook oosterse kleding in het wrak aanwezig was.

De zeventiende-eeuwse japon en enkele andere voorwerpen uit het wrak waren in 2016 gedurende vier weken te zien in de expositie GardeRobe. In die korte tijd bezochten ruim 16.000 belangstellenden Museum Kaap Skil om de japon en bijbehorende objecten te bekijken. Anno 2018 zijn de vondsten uit het Palmhoutwrak in onderzoek en niet toegankelijk voor het publiek. Men gaat ervan uit dat het onderzoek in 2021 zal zijn afgerond. Dan zullen de voorwerpen uit het wrak in het museum tentoongesteld worden.

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heemskerckstraat 9
Texel 1792 AA NH NL
Get directions
OPENINGSTIJDEN EN PRIJZEN Entreegebouw Museum Kaap Skil op Texel U kunt uw kaartje met tijdslot kopen op de ticketpagina. Museumkaarthouders hebben alleen een tijdslot nodig. Losse tijdslots zijn ook te koop op de ticketpagina.OPENINGSTIJDEN Okt-feb: di t/m zo 10-17 uur Maart-sep: ma t/m zo 10-17 uur Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten.ENTREE 2020 Volwassenen € 9,50 Kinderen tot 14 jaar € 6,80 Kinderen tot 4 jaar gratisMuseumkaart (ook te koop bij de kassa): gratisHONDEN Met uitzondering van hulphonden zijn honden niet toegestaan in Museum Kaap Skil.TEXELAARS GRATIS Texelaars kunnen bij de Gemeente een speciale museumpas aanvragen. Deze kaart is strikt persoonlijk en geeft gratis entree bij alle Texelse musea. Bij Museum Kaap Skil is hij jaarrond geldig.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons