Kasteel Cannenburch

Kasteel De Cannenburgh is een 16e-eeuws kasteel in Vaassen in de Nederlandse provincie Gelderland.

Kasteel De Cannenburgh is een 16e-eeuws kasteel in Vaassen in de Nederlandse provincie Gelderland. van oorsprong middeleeuwse kasteel Cannenburch ligt in een prachtig oud parkbos met weilanden en vijvers. Het kasteel kan worden bezocht, in de omgeving kan worden gewandeld en gefietst.

Kasteel Cannenburch geschiedenis

Het kasteel is gebouwd op de restanten van een eerder kasteel, waarvan de vroegste vermelding uit 1365 stamt. Sporen van dit vroegere versterkte huis zijn nog te zien in de kelder van het huidige kasteel. In 1543 werd De Cannenburgh het bezit van maarschalk Maarten van Rossum. Hij liet de ruïne tot een statig slot herbouwen, waarbij hij de Renaissancestijl in Gelderland introduceerde. Hij overleed echter in 1555, voor het kasteel klaar was. Zijn opvolger, Hendrik van Isendoorn, voltooide het bouwwerk.

Nadat op 5 juni 1881 Charlotte Theodora Maria Alexandrina barones van Oldeneel tot Oldenzeel was overleden, zij was de weduwe van Fredericus Carolus Theodorus van Isendoorn à Blois (Vaassen23 augustus 1784 – de Cannenburgh, 9 december 1865), de laatste telg van het geslacht D’Isendoorn à Blois, werd de gehele inboedel door de erfgenamen naar elders overgebracht. Haar bezittingen werden verdeeld onder de familieleden. Het kasteel dreigde te worden afgebroken, maar kon verkocht worden aan Eduard baron van Lynden.

De laatste particuliere eigenaar was Duitse schilder Richard Cleve. Na de oorlog werd het kasteel in beslag genomen door de Nederlandse Staat, waarna het in 1951 voor een symbolisch bedrag werd verkocht aan de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Tussen 1975 en 1981 werd het kasteel gerestaureerd en, met behulp van diverse schenkingen, opnieuw ingericht. In 2006 kon de stichting op een veiling in Brussel een groot deel van de inboedel terugkopen. Het ging hierbij om zilverwerk, paardendekens, meubelstukken en een familievaandel uit 1759.

Cannenburgh of Cannenburch

De naam van het kasteel wordt vaak op twee verschillende manieren geschreven, welteweten Cannenburgh en Cannenburch. Over de juiste schrijfwijze zijn de meningen verdeeld, zo schrijft de Stichting Vrienden der Gelderse Kasteelen het op haar website met “ch”. Als men de Cannenburgh-route volgt, ziet men dat dit ook met “gh” geschreven is. Zo wordt de Cannenburgh ook op de oude plattegronden (zoals hieronder aangegeven) met “gh” op het eind aangegeven. Ook in het dorp Vaassen zijn allerlei verwijzingen met “gh”, dus dit wordt ook gezien als de enige juiste spelwijze.

Kasteel Cannenburgh

bron – wikipedia/cannenburch.glk.nl

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Maarten van Rossumplein 4
Vassen 8171 EB Gld NL
Get directions
Openingstijden April t/m oktober: dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur.Feestdagen Geopend: 1e en 2e Paasdag, 1e en 2e Pinksterdag, Hemelvaartsdag, Bevrijdingsdag. Gesloten: Koningsdag, 24 december, 1e en 2e kerstdag, Oud- en Nieuwjaarsdag.Het kasteelpark is van zonsopgang tot zonsondergang geopend en vrij toegankelijk voor wandelaars.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons