Kasteel Duivenvoorde

Duivenvoorde is een uniek en nog steeds bewoond kasteel en landgoed in Voorschoten uit de 13de eeuw

Kasteel Duivenvoorde is een rijksbeschermde buitenplaats met een statig kasteel in de vorm vaneen omgracht edelmanshuis en telt totaal 23 complexonderdelen. Het ligt in de Duivenvoordecorridor onder de Zuid-Hollandse plaats Voorschoten. Het is een van de oudere kastelen van Zuid-Holland en wordt al in 1226 genoemd.

Het interieur

In de noordelijke vleugel bevindt zich de zgn. Marotzaal, waar levensgrote familieportretten hangen uit de 16e en 17e eeuw. Boven de haard hangt Arent VII van Duvenvoirde (1528–1599). Er hangt ook een schilderij van Arent IX (1669–1721) met zijn vrouw en hun zoon Brilanus.
Op de zolder van het huis is nog te zien hoe de was werd gedaan en gedroogd.

Bezitters van het Huis Duivenvoorde

Het merkwaardige van dit kasteel is dat het nooit verkocht is. Op die momenten dat het op andere geslachten overging, was dat altijd door vererving, soms via de vrouwelijke lijn. Dat is slechts bij weinig kastelen in Nederland gebeurd.Kasteel Duivenvoorde
In de eerste vijf eeuwen werd het kasteel bewoond door één en dezelfde familie, namelijk de Van Duivenvoordes, die haar naam – van Duvenvoirde destijds – aan het kasteel had ontleend. Zij noemden zich dus naar het kasteel, maar de van Duvenvoirdes vormden eigenlijk een tak van het geslacht Van Wassenaer, een eeuwenoud geslacht dat een belangrijke rol in Nederland heeft gespeeld.

Tegen het eind van de zeventiende eeuw ging een eigenaar van Duivenvoorde, Johan, zich weer Van Wassenaar noemen, waarmee wel hetzelfde geslacht op Duivenvoorde bleef maar een andere familienaam zijn intrede deed.

 

Het park

Het Kasteel Duivenvoorde heeft in zijn bijna acht eeuwen historie verschillende tuinfasen gekend. Na een begin als nutstuin (boomgaard en moestuin) werd de tuin in de vroege 18e eeuw door Arent IX van Wassenaer (1669–1721) omgevormd tot een formele, classicistische tuin, geheel volgens de gangbare mode onder vorsten en adellijke personen in die tijd. De Zeeuwse jonkheer Nicolaas Johan Steengracht (1806–1866) nam in de jaren veertig van de 19e eeuw de bekende landschapsarchitect J.D. Zocher jr. (1791–1870) in de arm om de classicistische tuin om te vormen tot een Engels landschapspark.

Na ruim 150 jaar had het park veel van zijn natuurlijke vitaliteit verloren en waren de vormen geleidelijk vervaagd. Stichting Duivenvoorde heeft samen met landschapsarchitect Michael van Gessel het Parkherstelplan Duivenvoorde ontwikkeld om de vitaliteit van het park te herstellen en nieuwe ruimtelijkheid te scheppen. Daarbij is zorgvuldig rekening gehouden met de historie van het park en de aanwezige flora en fauna. Dit parkherstelplan is in 2014-2015 uitgevoerd.

De zichtlijnen op het omringende landschap zijn teruggebracht. Verdwenen elementen, zoals een vijver zijn terug en bosschages die het oorspronkelijke ontwerp vertroebelden, zijn verwijderd. De paden en bruggen zijn vernieuwd, tuinmuren hersteld, en er zijn nieuwe zit- en wandelmogelijkheden gemaakt. In 2017 is er een theepaviljoen/landgoedwinkel gerealiseerd.

bron – wikipedia/kasteelduivenvoorde.nl

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Laan van Duivenvoorde 4
Voorschoten 2252 AK ZH NL
Get directions
Bezoek ons kasteel op dinsdag t/m zondag tijdens ons museumseizoen (vanaf 14 april 2019). Kijk hier voor onze uitgebreide bezoekersinformatie.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons