Kasteel Groeneveld

Kasteel Groeneveld is een landgoed in de gemeente Baarn. Het is in gebruik als "Buitenplaats voor stad en land" van Staatsbosbeheer.

Kasteel Groeneveld is een landgoed in de gemeente Baarn. Het is in gebruik als “Buitenplaats voor stad en land” van Staatsbosbeheer. Een lange oprijlaan vanaf de Amsterdamsestraatweg vormt de zichtas van het landgoed. Deze zichtas loopt via de gang op de bel-etage door tot ongeveer twee kilometer in de bossen achter het kasteel. Vroeger liep de zichtas zelfs door tot de Monnikenberg richting Hilversum.

Kasteel Groeneveld

In de zeventiende en achttiende eeuw was het gebruikelijk voor rijke Amsterdammers om een buitenplaats aan te schaffen waar tijdens de zomer kon worden verpoosd. Vaak liggen deze buitens op de grens van zand- en veengrond. De landgoederen in ’t Gooi (‘s-Graveland), langs de Vecht en aan de binnenduinrand (de Keukenhof) zijn hier voorbeelden van.

Park

Het landgoed rond het kasteel is ongeveer 130 ha en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Het park van kasteel Groeneveld werd aangelegd in de Hollandse Barokke stijl, die wordt gekenmerkt door strenge geometrische vormen en imponerende oprijlanen.

Toen in de achttiende en negentiende eeuw de Engelse landschapsstijl opgeld deed, werd het park omgevormd. Waterpartijen, heuvels, slingerende paden en boompartijen werden aangelegd. Vooral na 1830 werd de landschapsstijl in Groeneveld geperfectioneerd. Ook werd er een ijskelder aangelegd. Deze bestaat nog en wordt nu bewoond door grootoorvleermuizen.

Nadat de tuin tientallen jaren was verwaarloosd, werd hij eind 70’er jaren door Michael van Gessel gerestaureerd, waarbij hij de landschapsstijlen uit de verschillende perioden intact liet en samenbracht tot een geheel.

Kasteel Groeneveld

bron – wikipedia/kasteelgroeneveld.nl

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Groeneveld 2
Baarn 3744 ML Utr NL
Get directions
Kasteel Groeneveld is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons