Kasteel Heeswijk

Kasteel Heeswijk is een voormalige waterburcht, bij Heeswijk in de Nederlandse provincie Noord-Brabant

Kasteel Heeswijk is een voormalige waterburcht, bij Heeswijk in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het kasteel dateert uit de 11e eeuw.

Reeds in het jaar 1080 ontstond er een voorloper van het huidige kasteel, een zogenaamde motte-burcht. In de loop van de middeleeuwen werd de motte (kasteelheuvel) afgevlakt en werd op de plaats van de burcht een kasteel gebouwd. Kasteel Heeswijk heeft meerdere malen een rol gespeeld in de geschiedenis. Het lukte Prins Maurits rond 1600 tot tweemaal toe niet om het kasteel in te nemen. Zijn halfbroer Frederik Hendrik slaagde daar in 1629 wel in, zodat hij vervolgens ‘s-Hertogenbosch kon belegeren. In 1672 was de Zonnekoning Lodewijk XIV de ongenode gast op Kasteel Heeswijk tijdens zijn strijd tegen de Republiek. Aan het eind van de 18e eeuw gebruikte Pichegru, generaal van de Franse Revolutie onder leiding van Napoleon, het kasteel nog als hoofdkwartier. In 1835 kocht gouverneur André baron van den Bogaerde van Terbrugge het in verval geraakte kasteel en startte meteen een grootse verbouwing. Zijn uitgebreide collectie schilderijen, middeleeuwse beelden, kunstvoorwerpen en curiosa werd door zijn zoons, de jonkers Louis en Donat, voortgezet en was op afspraak te bezichtigen. Ten behoeve van dit ‘museum‘ werd het kasteel uitgebreid met onder andere de Wapenzaal en de IJzertoren. In 1900 werd een groot deel van de collectie geveild.

Kasteel Heeswijk

Huidig gebruik

In 1974 stierf Willem Van den Bogaerde van Terbrugge. Zijn weduwe, Albertine Van den Bogaerde van Terbrugge, riep in 1976 de Stichting Kasteel Heeswijk in het leven. Sinds 1987 is deze stichting volledig eigenaar van het kasteel. Er zijn nu geen adellijke bewoners meer aanwezig.

Het kasteel werd in 2005 voor het laatst gerestaureerd. Het huidige kasteelmuseum geeft een beeld van de woonsituatie en de verzameltraditie uit het midden van de 19e eeuw. De Wapenzaal van het kasteel doet dienst als officiële trouwlocatie van de gemeente Bernheze.

Vrijwilligers

Dankzij de inzet van vrijwilligers is het kasteel (behalve op maandagen) iedere dag toegankelijk voor bezoekers en zijn er rondleidingen voor individuen, groepen en scholen. Naast een educatieteam is er een Sinterklaas- en decoratieteam dat ook uitsluitend uit vrijwilligers bestaat.

Bewoners

In 1835 werd het kasteel gekocht door Andreas van den Bogaerde van Terbrugge. Deze en zijn nazaten zijn begraven in het familiegraf op de begraafplaats nabij de Sint-Willibrorduskerk. Dit graf is in 1922 gebouwd. In 2007 werd de laatste telg van dit geslacht, de geadopteerde dochter Marie-Louise, bijgezet. Er liggen veertien leden van de familie Van den Bogaerde van Terbrugge begraven.

bron – wikipedia/kasteelheeswijk.nl

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Kasteel 4
Heeswijk-Dinther 5473 VA NB NL
Get directions
Maandag Gesloten* Dinsdag t/m Zondag 11.00 – 17.00 uKaartverkoop tot 16.30 uur.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons