Kasteel muiderslot

Het stoerste rijksmuseum van nederland

Over het kasteel muiderslot

Kasteel muiderslot Onder de rook van Amsterdam ligt al ruim 700 jaar het stoere Muiderslot, omringd door water en kasteel muiderslot kasteeltuinen. Het is een van de oudste én best bewaarde kastelen van Nederland. Gebouwd met één doel: de verdediging. Het kasteel uit 1285 kent een lange en roerige geschiedenis. Dwaal rond en ontdek hoe de vijand werd tegengewerkt en hoe vroeger het leven was op een kasteel.

Het Muiderslot is sinds 1878 een rijksmuseum. Het kasteel was voor die tijd compleet vervallen en zelfs bijna gesloopt. Gelukkig is dat nooit gebeurd, omdat koning Willem I zich ermee bemoeide. In 1878 werd het kasteel een van de eerste rijksmusea in ons land. Meer weten over de roerige geschiedenis van het stoerste rijksmuseum van Nederland? Bestel dan dit boek. Het boek is ook te koop in de reguliere boekhandel.

Bestel het boek hier

Muiderslot is een nog in goede staat verkerend middeleeuws kasteel in het Noord-Hollandse Muiden, gebouwd rond 1285, in ere hersteld vanaf 1370 en een Rijksmuseum sinds 1878. De eerste restauratie begon in 1895, de tweede, waarbij ook de directe omgeving in 17e-eeuwse staat werd teruggebracht, in 1955. In 1999 begon de laatste restauratie, waarbij de vesting en de groentetuin aan de beurt kwamen. Volgens historicus Maarten van Rossem ziet het ‘sprookjeskasteel’ er uit zoals een kasteel eruit moet zien: ‘Ook Walt Disney zou er zeer tevreden over zijn geweest’.

Architectuur kasteel muiderslot

Het kasteel muiderslot is een vierkante waterburcht. Op iedere hoek van het kasteel staat een ronde toren en binnen de muren staat een groot gebouw met trapgevels. Het kasteel heeft een slotgracht met een ophaalbrug. Om het kasteel heen zijn er onder meer een gerestaureerde moestuin en een kruidentuin.

Het kasteel werd gebouwd aan de monding van de Vecht in de Zuiderzee, waar tegenwoordig het IJmeer ligt. Direct bij het kasteel ligt Muiden met zijn haven.

bron – muiderslot.nl & wikipedia

 

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Herengracht 1
Muiden 1398 AA NH NL
Get directions
april t/m oktober Maandag t/m vrijdag 10 – 17 uur Zaterdag, zondag en feestdagen 12 – 17 uur Vanaf november Maandag Gesloten Dinsdag t/m zondag 10 - 17 uur Alle nationale feestdagen open! 10 - 17 uur

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons