Kasteel Twickel

Kasteel Twickel is een rijksbeschermde historische buitenplaats met 81 complexonderdelen vlak bij Delden in de buurtschap Deldeneresch, in de gemeente Hof van Twente in de provincie Overijssel.

Kasteel Twickel is een rijksbeschermde historische buitenplaats met 81 complexonderdelen vlak bij Delden in de buurtschap Deldeneresch, in de gemeente Hof van Twente in de provincie Overijssel. Het omgrachte kasteel vormt het centrum.

Een rondleiding door het kasteel is een bijzondere ervaring. Op een beperkt aantal dagen is dat mogelijk. De bezoeker krijgt in ruim een uur hoogtepunten van het huis te zien: keukens en onderhuis, salons, appartementen, eetzaal met gedekte tafel, de bibliotheek en de galerijen. Zoals gebruikelijk bij ontvangsten staan overal verse bloemen uit eigen tuin. De rondleidingen, in kleine groepen van maximaal 15 personen, worden gegeven door ervaren, vrijwillige gidsen.
Op eigen gelegenheid kunnen de kasteeltuinen en het park worden bezocht, met in de Oranjerie een jaarlijks wisselende zomerexpositie en ‘tuincafé’.

 

Rondleidingen | 2020

Tweemaal in het jaar, in juni en eind augustus/begin september, worden rondleidingen verzorgd. Voor 2020 is dat mogelijk op:

  • woensdag t/m zaterdag, in de periode 10 t/m 20 juni
  • woensdag t/m zaterdag, in de periode 26 augustus t/m 5 september

Kaarten {€15 p.p.} zijn via onze webwinkel onderaan deze pagina vanaf het voorjaar te koop. Groepen vanaf 10 personen kunnen voor boeking -makkelijk en snel- en arrangementen {tuincafé Oranjerie} contact opnemen met het Bezoekerscentrum | Landgoedwinkel

De boeking van een kasteelrondleiding omvat:

  • Rondleiding door het huis met een deskundige gids, duur circa 70 minuten.
  • Entree Tuinen & Park, inclusief zomerexpositie in de Oranjerie.
    Op vertoon van uw entreebewijs heeft u dezelfde dag vrij toegang tot de kasteeltuinen en het park. Deze zijn geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur, ingang via het Bezoekerscentrum | Landgoedwinkel. De print van de bevestigingsmail geldt als entreebewijs.

Goed om te weten

Kasteelrondleidingen starten stipt om 10.30, 12.00, 13.30 en 15.00 uur. U dient zich 5 minuten voor aanvang te melden bij de entree van het kasteel.
Parkeren kan alleen bij het Bezoekerscentrum | Landgoedwinkel {betaald €2}. Houdt u er rekening mee dat het 5 minuten lopen is van de parkeerplaats naar het kasteel.
Tijdens de rondleiding is er geen mogelijkheid tot gebruik van een toiletvoorziening. Dat kan voordien en nadien in het linker Bouwhuis op het voorplein, en in het Bezoekerscentrum | Landgoedwinkel.
Het kasteel is helaas niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn, met rolstoelen en rollators. Er zijn geen alternatieven voor de trappen naar de diverse etages
Gezien de duur en opzet van de rondleiding is deze niet geschikt voor kinderen jonger dan 10 jaar.

Huisregels

U bent te gast in een kwetsbaar, bewoond huis. Wij verzoeken u daarom de volgende huisregels in acht te nemen. Bij boeking gaat u akkoord met deze voorwaarden:

 

Kasteel Twickel

Geschiedenis

De oudste vermelding van Twickel is in 1347, als Herman van Twickelo het huis Eysinck bij Delden koopt. Dit huis wordt het latere kasteel Twickel. Achtereenvolgens wordt Twickel bewoond door leden van de familie Van Twickelo (veertiende tot en met zestiende eeuw), Van Raesfelt (zestiende en zeventiende eeuw), Van Wassenaer Obdam (zeventiende tot en met achttiende eeuw) en Van Heeckeren van Wassenaer (negentiende en twintigste eeuw). De laatste eigenares heeft Twickel overgedaan aan een stichting, die nu nog de bezittingen beheert. Tot haar dood was de barones zelf bestuursvoorzitter.

De laatste barones bepaalde dat na haar dood het kasteel bewoond moest blijven. Het woonrecht kwam aan haar achterneef Christian Graf zu Castell-Rüdenhausen, die het kasteel vanaf 1982 tot aan zijn dood op 21 januari 2010 bewoonde. Daarna ging het woonrecht over op zijn zoon Roderik Graf zu Castell-Rüdenhausen die het vanaf die tijd bewoont.

De eigenaren van Twickel hebben diverse openbare functies bekleed, zoals de functie van drost van Twente. Het bewaard gebleven archief van Twickel bevat daardoor niet alleen stukken die te maken hebben met het kasteel en de bewoners, maar ook stukken die te maken hebben met de Twentse geschiedenis. Vanwege die functies was Twickel ook regelmatig het toneel voor politieke onderhandelingen en officiële ontvangsten.

Bouwgeschiedenis kasteel

Een vijftiende-eeuwse voorganger van het huidige kasteel bevond zich op de achterplaats, achter het kasteel. Opgravingen naar de fundamenten van deze voorganger vonden eind jaren 70 plaats. De oudste delen van het huidige kasteel stammen uit het midden van de zestiende eeuw. De ingangspartij heeft een gevelsteen gedateerd 1551 en is gebouwd in vroeg-renaissancestijl. Boven de ingang bevindt zich een grote wapensteen met de wapens van Goossen van Raesfelt en Agnes van Twickelo, de bouwheer en -vrouw. De steen wordt geflankeerd door beelden van Adam en Eva. Boven de steen bevindt zich de Boom der Kennis met de slang. De ingangspartij wordt bekroond door een steile topgevel. Ter weerszijden bevinden zich zandstenen erkers met wapenschilden. Ook de zuidtoren en het deel tussen de ingang en zuidtoren stammen uit de zestiende eeuw. De zuidtoren had tot begin achttiende eeuw een ingesnoerde achtzijde spits, die in 1727 werd vervangen door een plat dak met een balustrade. In de negentiende eeuw werd dit door het huidige piramidale dak vervangen. De zuidvleugel stamt uit 1643. In 1692 werd parallel aan de ingangsvleugel een galerij gebouwd met een keizerlijke trap naar ontwerp van Jacobus Roman. In 1847 lieten Jacob Dirk Carel van Heeckeren van Wassenaer en zijn vrouw Maria Cornelia van Wassenaer Obdam het kasteel uitbreiden met de noordtoren en bijbehorende vleugel naar ontwerp van de Engelse architect Robert Hesketh. De laatste baron van Twickel, Rodolphe Frédéric van Heeckeren van Wassenaer, liet het huis rond 1900 ten slotte restaureren en van moderne gemakken voorzien door de eveneens Engelse architect William Samuel Weatherley. Sindsdien is er vrijwel niets aan het kasteel twickel gewijzigd.

Park en tuinen

Twickel geniet grote bekendheid wegens zijn tuinen en park. De oudste bekende tuinaanleg stamde uit het midden van de zeventiende eeuw. Het betrof een tuin ten zuiden van het kasteel met parterres in een geometrische aanleg rond een piramide van lattenwerk; verder waren er twee loofgangen. Daarnaast bevonden zich rond het kasteel boomgaarden en moestuinen. Het geheel was omgeven door een haag en de buitengracht. In het begin van de achttiende eeuw werd achter het kasteel in de as van het huis een baroktuin en vijvers aangelegd. De moestuin verhuisde naar de overzijde van de Twickelerlaan, ten zuiden van de Kooidijk. Rond 1769 werd ten noorden van de buitengracht een wildbaan aangelegd. Daarnaast werd in het bos tegenover het kasteel kleine delen in de landschappelijke stijl aangelegd. Bij Twickel staan exotische bomen. Aan het eind van de achttiende eeuw werd de hele barokaanleg veranderd in een landschappelijke tuin. In deze tijd werd het Bergje in de noordoostelijke hoek van het park opgeworpen door een vijver te graven. Rond 1830 werd het park herontworpen door Jan David Zocher. Ook werd de huidige oranjerie gebouwd. Aan het eind van de negentiende eeuw ontwierp Hugo Poortman de formele tuin rond de oranjerie. Voor de rest van het park en het Twickelerbos werden plannen gemaakt door Eduard Petzold. Onder andere werd toen de Nieuwe weg aangelegd die de Twickelerlaan met het treinstation van Delden verbond en de moestuin verhuisd naar de huidige plaats op de hoek Twickelerlaan/Bornsestraat. De Rotstuin werd in de twintigste eeuw aangelegd door de laatste barones, M.A.M.A. barones van Heeckeren van Wassenaer née Gräfin von Aldenburg Bentinck (1879-1975). In 2008 is men bezig de ontwerpen van de landschapsarchitect Michael van Gessel te realiseren. Historische bouwwerken in het park zijn de oranjerie, het tuinhuis, de ijskelder en de eikelschuur.

Twickel is lid van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen. De collectie citrusbomen vormt onderdeel van de Nederlandse Nationale Plantencollectie.

bron – wikipedia/twickel.nl

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Twickelerlaan 1a
Delden 7495 VG Ov NL
Get directions
Openingstijden Vrijdag t/m Zondag 11:00–16:00Entree Tuinen & Park, inclusief zomerexpositie in de Oranjerie. Op vertoon van uw entreebewijs heeft u dezelfde dag vrij toegang tot de kasteeltuinen en het park. Deze zijn geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur, ingang via het Bezoekerscentrum | Landgoedwinkel. De print van de bevestigingsmail geldt als entreebewijs.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons