Keukenhof

De Keukenhof is een bloemenpark ten noordwesten van Lisse in Zuid-Holland. Het trekt sinds 2014 jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers vanuit de hele wereld.

De Keukenhof is een bloemenpark ten noordwesten van Lisse in Zuid-Holland. Het trekt sinds 2014 jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers vanuit de hele wereld.

Op het 32 hectare grote park worden jaarlijks in het voorjaar (half maart tot half mei) bolgewassen van bedrijven uit de omgeving tentoongesteld.

Geschiedenis Keukenhof

De Keukenhof is gevestigd op een gedeelte van het landgoed Keukenhofvan Kasteel Keukenhof. Het Landgoed Keukenhof is ontstaan in 1642 toen er een hoekige hofstede ‘Keukenhof’ werd gebouwd in het keukenduin van slot Teylingen. Het keukenduin ontleent zijn naam aan het feit dat de opbrengsten van het duingebied zoals wild, vee en allerlei kruiden en bessen bestemd waren voor de huishouding ofwel keuken van het slot Teylingen.

Latere bewoners hebben de hofstede Keukenhof verbouwd tot het huidige met torens verfraaide Kasteel Keukenhof. In 1857 werd het park heringericht door de tuinarchitecten Zocher en Zn., die later ook het Vondelpark in Amsterdam ontwierpen.

In 1949 werd op het noordelijke deel van het landgoed een bloemententoonstelling ingericht, op initiatief van de toenmalige burgemeester van Lisse, W.J.H. Lambooy en een tiental vooraanstaande bloembollenkwekers en onder leiding van tuinarchitect W. van der Lee (1906-1984). Hij maakte de eerste tekeningen voor de bloembollententoonstelling Keukenhof. Na de opening in 1950 werd hij aangesteld als directeur. Voor zijn vakkundigheid in de opbouw van Keukenhof werd Van der Lee op 29 april 1969 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Van der Lee bleef aan als directeur tot 1975. Inmiddels doen 91 hofleveranciers ieder jaar mee met de tentoonstelling.

Sinds 1957 staat op het terrein de Keukenhofmolen.

Na het overlijden van de laatste kasteelheer van het Landgoed Keukenhof, graaf J.C.E. van Lynden, in augustus 2003, is de stichting Kasteel Keukenhof door Van Lynden verantwoordelijk gemaakt voor de instandhouding en exploitatie van het landgoed dat bestaat uit meer dan 230 hectare grond waarop 18 rijksmonumenten staan.

In 2020 kon de Keukenhof zijn poorten niet openen vanwege het landelijke verbod op evenementen en bijeenkomsten in de strijd tegen het coronavirus.

Miljoenen bollen geplant

Er zijn meer dan 7 miljoen krokussennarcissentulpenhyacintenlelies en andere bolgewassen te zien. De bollen worden in drie maanden (oktober t/m december) geplant door veertig hoveniers. Als gevolg van de zachtere winters worden er circa 30% meer bollen aangeplant dan voorheen.

Activiteiten Keukenhof

Het is mogelijk een tochtje te maken met een fluisterboot. Ook zijn er rondleidingen door het park.

Er zijn vijf verschillende paviljoens met bloemenshows van snij- en potplanten en er worden bloemschikdemonstraties gegeven. In twee winkels kunnen bloembollen worden gekocht.

Jaarlijks in april komt langs Lisse het Bloemencorso Bollenstreek dat begint in Noordwijk en eindigt in Haarlem.

Sinds 2010 legt televisietuinman Rob Verlinden jaarlijks een tuin aan in het park.

Op het terrein van Kasteel Keukenhof worden evenementen georganiseerd zoals het festival Castlefest en een kerstmarkt.

Toerisme

De Keukenhoftuin is een van de grootste publiekstrekkers van Nederland en circa 75% van de bezoekers komt uit het buitenland. In twee maanden worden jaarlijks anderhalf miljoen bezoekers getrokken. 20 procent van de bezoekers komt uit Nederland, 40 procent uit Europa. Verder veel gasten uit de Verenigde Staten, Azië en Rusland.

Bron-wikipedia

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Stationsweg 166A
Lisse 2161 AM ZH NL
Get directions
Keukenhof is in 2021 geopend vanaf zaterdag 20 maart tot en met zondag 9 mei.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons