Kunsthal Rotterdam

De Kunsthal Rotterdam, geopend in 1992, is een expositieruimte in Rotterdam. Het is de eerste Kunsthal van Nederland. Het gebouw is gelegen in het Museumpark en heeft een ingang aan de Westzeedijk tegenover het Koningin Emmaplein. Naast de Kunsthal bevindt zich het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

Bestel uw Ticket hier

De Kunsthal Rotterdam, geopend in 1992, is een expositieruimte in Rotterdam. Het is de eerste Kunsthal van Nederland. Het gebouw is gelegen in het Museumpark en heeft een ingang aan de Westzeedijk tegenover het Koningin Emmaplein. Naast de Kunsthal bevindt zich het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

Directeur tot 2000 was Wim van Krimpen. Hij werd opgevolgd door Wim Pijbes, die sinds 1996 werkzaam was bij de Kunsthal. Pijbes werd in 2008 hoofddirecteur van het Rijksmuseum in Amsterdam; Emily Ansenk was vervolgens tot september 2019 directeur van de Kunsthal Rotterdam.

Kunsthal Rotterdam gebouw

De Kunsthal beschikt over 3300 m² tentoonstellingsruimte in een opvallend en modern gebouw, ontworpen door de Rotterdamse architect Rem Koolhaas. Het gebouw ziet eruit als een grote, platte, vierkante doos, met een smalle hoge toren als verticaal accent. Alle gevels zijn verschillend. Kostbare, klassieke bouwmaterialen als marmer en parket zijn gecombineerd met goedkope materialen als golfplaat, kaal beton, stalen roosters en ruwe boomstammen. Op de verticale toren staat het zwart-witte logo van de Kunsthal, dat is gebaseerd op het stempel dat bij transportkisten de bovenkant aangeeft.

Met haar ligging tussen de Westzeedijk en het Museumpark is de Kunsthal RotterdamKunsthal, naast een tentoonstellingsruimte, ook een verkeersknooppunt. Een schuin oplopende hellingbaan loopt dwars door het gebouw heen en overbrugt het hoogteverschil van zes meter, ook voor passanten die niet naar binnen gaan. Ook in het gebouw overheerst het principe van hellingbanen. Alle publieke ruimtes – drie tentoonstellingszalen, één gehoorzaal en een galerij – lopen in elkaar over, onderling verbonden door één doorlopende hellingbaan. Hierdoor is het gebouw ook toegankelijk voor mensen die in een rolstoel zitten.

Werkwijze

De Kunsthal is een expositieruimte zonder eigen collectie. Praktisch gezien is het daarom geen museum. In plaats daarvan organiseert de Kunsthal wisseltentoonstellingen op het gebied van kunst en cultuur. Door de grote oppervlakte is het mogelijk ongeveer vijf exposities tegelijk te laten plaatsvinden. Het museum heeft dan ook ongeveer 25 verschillende exposities per jaar.

Opvallend is het brede scala aan onderwerpen. Ook de populaire cultuur komt uitgebreid aan bod. Zo zijn er in het verleden tentoonstellingen geweest over kunst uit Noord-Korea, over surrealistische en luministische schilderijen en zijn er verschillende retrospectieven gewijd aan bijvoorbeeld M.C. EscherIsaac IsraëlsLeonardo Da Vinci en Alberto Giacometti. Maar er waren ook fototentoonstellingen over frietkotten, Japanse treinforensen, Feyenoord en de Playboy in Nederland.

Elk jaar is er in de Kunsthal ten minste één familietentoonstelling, speciaal voor bezoekers van alle leeftijden. In 2007 was er een kaskraker: een tentoonstelling over Dinosaurussen, met veel bewegende modellen. In 2008 trok De Glorie van Rome de aandacht door de zandbak in de tentoonstellingszaal, waarin kinderen konden graven naar een archeologische schat.

Sinds 2004 vindt elke twee jaar het culinaire festival KunsthalKOOKT plaats.

Bron-wikipedia

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Westzeedijk 341
Rotterdam 3015 AA ZH NL
Get directions
OPENINGSTIJDEN Dinsdag t/m zondag van 10 - 17 uurDe Kunsthal is ook open opTweede pinksterdag (maandag 1 juni) van 12 - 17 uur Herfstvakantie (maandag 19 oktober) van 10 - 17 uur Kerstvakantie (maandag 21 december) van 10 - 17 uur Kerstvakantie (maandag 28 december) van 10 - 17 uurGESLOTEN OP Koningsdag (maandag 27 april) Eerste kerstdag (vrijdag 25 december) Nieuwjaarsdag (vrijdag 1 januari 2021) AANGEPASTE OPENINGSTIJDEN OP Kerstvakantie (donderdag 24 december) van 10 - 16 uur Tweede kerstdag (zaterdag 26 december) van 11 - 17 uur Oudejaarsavond (dinsdag 31 december) van 10 - 16 uurKijk voor meer informatie op de website.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons