Luxor theater

Stichting Luxor Theater Rotterdam, kortweg Luxor Theater beheert twee theaterlocaties in Rotterdam.

Stichting Luxor Theater Rotterdam, kortweg Luxor Theater beheert twee theaterlocaties in Rotterdam.

Nieuwe Luxor Theater

De gemeente Rotterdam schreef een ontwerpwedstrijd uit voor de bouw van het nieuwe Luxor Theater op de Wilhelminapier op de Kop van Zuid. In april van 1996 werd de architect Peter Wilson uitgeroepen tot winnaar. De van oorsprong Australische architect, omschreef zijn ontwerp als ‘slank, mooi en elegant’. De combinatie van sober en warm sprak de jury zeer aan. In september 1998 ging de eerste paal de grond in, theatraal aangekleed door Hans Kombrink (toenmalig Wethouder Kunstzaken) en Freek de Jonge; het startsein voor het bouwproces. In september 2000 werd het hoogste punt bereikt.

De allereerste voorstelling, een concert door Mathilde Santing, vond plaats op 25 februari 2001. Youp van ’t Hek presenteerde op 24 april het eerste exemplaar van een boek over het Nieuwe Luxor Theater dat werd geschreven door Haagsche Courant-journalist Frans Happel. Op zaterdag 28 april was de officiële opening, met de premièrevoorstelling van City van het kleinkunstduo Mini & Maxi. Hierbij was ook (toen nog) koningin Beatrix aanwezig. Daarmee was Rotterdam een groot amusementstheater (met 1527 stoelen) rijker. In het nieuwe theater zijn veelal langere series voorstellingen van grootschalige producties in de genres musical & muziektheater, show & variété, cabaret, theaterconcerten, jeugd & familie, opera en dans te zien.

Oude Luxor Theater

Het oude Luxor behoort met zijn circa 900 stoelen tot de categorie ‘middelgrote theaterzalen’. Het biedt een podium aan cabaret, theaterconcerten, kleinere musicalproducties, toneel-, jeugd- & familievoorstellingen.

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Posthumalaan 1
Rotterdam 3072 AG ZH NL
Get directions

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons