Marinemuseum

Het Marinemuseum is een maritiem museum in de Noord-Hollandse stad Den Helder. Het marinemuseum den helder ligt op de voormalige marinewerf Willemsoord en is ondergebracht in de Stichting Koninklijke Defensiemusea.

Bestel je Ticket hier

Het Marinemuseum is een maritiem museum in de Noord-Hollandse stad Den Helder. Het marinemuseum den helder ligt op de voormalige marinewerf Willemsoord en is ondergebracht in de Stichting Koninklijke Defensiemusea (SKD). Het museum bestaat uit enkele gebouwen aan de wal en enkele schepen aan de kade. In de gebouwen zijn vaste en wisselende tentoonstellingen te zien, deels over de geschiedenis van de marine en deels over de technische ontwikkelingen.

Gebouwen Marinemuseum

Het marinemuseum den helder is gevestigd in twee gebouwen: ’t Torentje en de Geschutmakerij. t Torentje, wordt zo genoemd vanwege de klokkentoren op het gebouw. Deze klok gaf de aanvangs- en sluitingstijd van de rijkswerf aan. Het pand werd omstreeks 1823 gebouwd voor de opslag van licht ontvlambare stoffen en staat op het noordelijk deel van Rijkswerf Willemsoord. Hier is de oude geschiedenis over de Nederlandse marine te zien.

Het tweede gebouw is de Geschutmakerij uit 1825, het gebouw diende als magazijn, in 1915 werd het verbouwd tot geschutmakerij. In dit gebouw is de geschiedenis te zien van de moderne marine. Het Marinemuseum is hier sinds 1965 gevestigd.

Schepen

Er liggen drie museumschepen, die deel uitmaken van de collectie:

Op het terrein bij het marinemuseum den helder staat ook het Marinemuseumbrughuis van de Hr.Ms. De Ruyter. Na de uitdiensttreding werden het brughuis, de kenmerkende 3D-radarbol en de geschuttoren van de Hr.Ms. Tromp als industrieel erfgoed aangemerkt. De 3D-radarbol gaf de richting, afstand én hoogte van objecten aan. Tot 1973 stond de geschuttoren, met twee kanonnen van 12 cm, op de torpedobootjager Hr.Ms. Gelderland, vervolgens op de Tromp en is nu een publieksattractie van het museum.

Bron-wikipedia

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoofdgracht 3
Den Helder 1781 AA NH NL
Get directions
Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons