Markiezenhof

Het Markiezenhof in Bergen op Zoom is meer dan een museum. Beleef het verleden, heden en toekomst in het oudste stadspaleis van Nederland

Bestel uw ticket hier

Het Markiezenhof (BergsMarkiezen’of) is een laatgotisch stadspaleis in de stad Bergen op Zoom, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het was de residentie van de heren en later de markiezen van Bergen op Zoom. In het pand vinden tentoonstellingen en evenementen plaats.

Het is een rijksmonument en behoort tot de ‘Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg‘ uit 1990.

Een bezoekje brengen aan het stadspaleis? Je bent van harte welkom. klik hier

Dit paleis werd aan het einde van de 15e eeuw (1485) gebouwd onder leiding van de Mechelse bouwmeesters Antoon I Keldermans en Rombout II Keldermans, leden van de Mechelse familie van architecten Keldermans, in opdracht van Jan II van Glymes, heer van Bergen op Zoom. De Heren van Bergen woonden hiervóór voornamelijk in het kasteel te Wouw.

Het Markiezenhof, of ‘het Hof van Bergen’ zoals het zou gaan heten, moest waardig genoeg zijn om hoge gasten in te ontvangen omdat Bergen op Zoom een steeds belangrijkere handelsstad werd. Het zou een van de mooiste laat-gotische stadspaleizen van West-Europa worden. Het heeft een imposante voorgevel met rode vensterkorven. In de hofzaal staat de 15.000 kg wegende Christoffelschouw uit 1521 ontworpen door de beeldhouwer Rombout Keldermans. Hier ontvingen de heren en markiezen hun gasten. In 1511 was het paleis voltooid. Heer Jan II heeft de voltooiing zelf niet meer kunnen meemaken; hij overleed in 1494. In 1533 werden de heren van Bergen verheven tot markies.

Museum

In de Hofzaal bevindt zich de mooi gebeeldhouwde Christoffelschouw, een 15.000 kg zware haard uit 1521, ontworpen door Rombout Keldermans. In de Hofzaal ontvingen de markiezen hun hooggeplaatste gasten.

Stijlkamers

In Het Markiezenhof is een museum gehuisvest, waarin men kennis kan maken met de levenswijze van de markiezen. Er zijn vier stijlkamers waaronder de Henriëttekamer en de Theodoorkamer met portretten van vroegere markiezen. De stijlkamers zijn voorzien van meubilair en sier- en gebruiksvoorwerpen uit de 16e tot 18e eeuw.

Er is een permanente tentoonstelling, Breekbaar Bergen, van aardewerk.

In de Blauwe Zaal is een kopie van de maquette uit 1747 van Bergen op Zoom opgesteld; het origineel staat in het Musée des Plans-Reliefs in Parijs. De maquette laat de overgang zien van de oude vestingsperiode naar de moderne tijd van Bergen op Zoom.

Recreatie

In het Markiezenhof is er een museumcafé, een kleine winkel en een bibliotheek. Tevens kan men er in het huwelijk treden. Geopend het gehele jaar van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Rondleidingen voor groepen zijn mogelijk.

Markiezenhof

bron – wikipedia/markiezenhof.nl

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Steenbergsestraat 6 - 8
Bergen op Zoom 4611 TE NB NL
Get directions
Dinsdag tot en met zondag van 11.00 uur - 17.00 uur Open op eerste en tweede paasdag Open op eerste en tweede pinksterdag Klik hier voor onze contactgegevens Gesloten Maandagen 22 t/m 25 februari 2020 (Carnaval/Vastenavend) 27 april (Koningsdag) 25 december (1e kerstdag) 26 december (2e kerstdag) 31 december (oudjaarsdag) 1 januari (nieuwjaarsdag) Let op de bijzondere data, een overzicht vind je hieronder.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons