Molen De Koker

De Koker is een koren- en pelmolen aan het Oosteinde in Wormer. De molen werd in 1866 herbouwd op de huidige plek en ingericht als korenmolen. Het is een achtkante grondzeiler-buitenkruier die met riet is gedekt. De molen heeft een stutvang met duim.

Molen De Koker is een koren– en pelmolen aan het Oosteinde in Wormer.

De molen werd in 1866 herbouwd op de huidige plek en ingericht als korenmolen. Het is een achtkante grondzeilerbuitenkruier die met riet is gedekt. De molen heeft een stutvang met duim.

Op de huidige locatie stonden eerder molens. De laatste, een wipmolen, ging op 1 juli 1866 in vlammen op, waarna de huidige molen uit Graft naar Wormer werd verplaatst. Hij stond daar al niet op zijn oorspronkelijke plek, daar hij aanvankelijk in Zaandijk fungeerde als papiermolen.

De molen wordt door vrijwillige molenaars regelmatig in bedrijf gesteld. Hij is eigendom van Vereniging De Zaansche Molen.

Geschiedenis molen de koker

De geschiedenis van De Koker gaat terug tot 1592, het jaartal waarin molen De Kokerde meelmolen voor het eerst werd genoemd. Samen met andere molens werd het meel gemalen voor het scheepsbeschuit en voor het stijfsel waarmee kanten kragen in vorm werden gehouden. Het scheepsbeschuit werd gegeten aan boord van de schepen van de VOC en WIC. Scheepsbeschuit was voedzaam en bleef heel lang goed. De Koker is de enige nog bestaande meelmolen die het meel voor scheepsbeschuit maakte.

In de 19e eeuw verbrandde de molen en werd na te zijn herbouwd getroffen door de bliksem. Dankzij een meelmolen uit Graft kon De Koker opnieuw worden herbouwd. In1928 raakte de molen in onbruik om 20 jaar later in deplorabele toestand te worden toegevoegd aan het bezit van De Zaansche Molen. Uiteraard werd De Koker gerestaureerd.

Bijzonder is dat de molen tot aan het einde van de 19e eeuw van graan werd voorzien door middel van een bootje dat tot in de molen voer.

Meer geschiedenis: Klik hier

Bron-wikipedia/zaanschemolen.nl

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Oosteinde 14
Wormerland 1531 KD NH NL
Get directions
Openingstijden Iedere 2e zaterdag van de maand 10.00 – 16.00 uur. Op 1e en 2e Kerstdag gesloten. op Nieuwjaarsdag gesloten.TOEGANGSPRIJZEN Volwassenen € 5,00 Kinderen 4 – 17 € 2,50 Gezinskaart € 12,50 (2 volwassenen met 2 jeugd)kijk voor meer informatie op de website.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons