Molen de Zandhaas

De Zandhaas is een windmolen in het dorp Santpoort-Noord, in de Nederlandse gemeente Velsen. De wieken hebben een vlucht van 24 meter. De molen is vermoedelijk in 1779 gebouwd. Al eerder was sprake van een molen op dezelfde locatie.

Molen de Zandhaas is een windmolen in het dorp Santpoort-Noord, in de Nederlandse gemeente Velsen. De wieken hebben een vlucht van 24 meter.

Molen de Zandhaas is vermoedelijk in 1779 gebouwd. Al eerder was molen de zandhaassprake van een molen op dezelfde locatie. Vanwege slechte windvang is later een maalstoel met elektrische aandrijving op twee koppels geïnstalleerd. De molen heeft hiermee in totaal vier koppels stenen. Door molenliefhebbers is De Zandhaas in 19921998 grondig gerestaureerd. Hierbij is een derde koppel op windkracht verwijderd. Dit behoorde niet tot de oorspronkelijke inrichting. Ook zijn fokwieken gemonteerd en is de bovenas doorboord, om de remkleppen te kunnen bedienen. Sinds 26 juli 2016 is een van de roeden voorzien van Ten Have-kleppen.

De molenschuur die in 1872 is gebouwd is deels ingericht als bezoekerscentrum en deels in gebruik als molenaarswoning. Momenteel wordt op de Zandhaas graan gemalen en is er in de molen een bezoekerscentrum en een winkel met voornamelijk meel van diverse graansoorten. De molenwinkel is van donderdag tot en met zaterdag van 10 tot 17 uur te bezoeken.

Bron-wikipedia

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wüstelaan 83
Santpoort-Noord 2071 AE NH NL
Get directions
De winkel is open van donderdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.Openingstijden:Donderdag, vrijdag, zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.Op feestdagen zijn wij gesloten.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons