Molen Van Sloten

De Molen van Sloten is een poldermolen in het dorp Sloten bij Amsterdam. Het is een eikenhouten, rietgedekte achtkantige stellingmolen op een stenen voet. De molen is gelegen aan de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder

De Molen van Sloten is een poldermolen in het dorp Sloten bij Amsterdam. Het is een eikenhouten, rietgedekte achtkantige stellingmolen op een stenen voet. De molen is gelegen aan de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder en zorgt samen met het Akergemaal voor de bemaling van de Westelijke Tuinsteden.

De oudste molen bij Sloten, de Riekermolen uit 1636, moest in 1956 Molen van Slotenverdwijnen wegens de vergraving van de Riekerpolder voor de vergroting van het Nieuwe Meer en verhuisde naar de Kalfjeslaan bij de Amstel.

Inmiddels heeft Sloten een nieuwe molen. Deze molen is gebouwd in 1991 met gebruikmaking van een uit 1847 daterende molenromp afkomstig uit de Watergraafsmeer, die werd geplaatst op een nieuwe bakstenen onderbouw. Ook de kap en de wieken werden nieuw gemaakt. In september 2016 werd het 25-jarig bestaan gevierd.

De Molen van Sloten is een van de weinige in Holland die (bijna) iedere dag voor publiek geopend is. De molen beschikt bovendien over een lift en wordt gebruikt als trouwlocatie voor het stadsdeel Nieuw-West. In de molen is veel te zien over de molentechniek en de geschiedenis van Sloten en Oud Osdorp, maar er is ook een presentatie Rembrandt op zolder, met daarin wassen beelden van Rembrandt en diverse van zijn personages.

Kuiperijmuseum en brouwerij

Sinds april 2005 is het complex uitgebreid met een Kuiperijmuseum, waarin veel te zien is over het oude ambacht van de kuiperij. Daarnaast is in het voorjaar van 2018 de brouwerij gekomen van De 7 Deugden.

Omdat de molen het hele jaar (bijna) dagelijks open is en vlak bij de Luchthaven Schiphol ligt, is het een geliefd uitje voor vele buitenlandse toeristen die een kort bezoek aan een werkende molen vlak bij Amsterdam willen brengen. De molen bevindt zich op een afstand van tien minuten lopen vanaf het eindpunt van tramlijn 2 in Nieuw SlotenBuslijn 195 (Connexxion) heeft een halte naast de molen.

Bron-wikipedia

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Akersluis 10
Amsterdam 1066 EZ NH NL
Get directions
Openingstijden Elke dag geopend van 11.00 h tot 15.00 h.voor meer informatie bezoek de website

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons