Museum de Fundatie

Museum de Fundatie is een museum voor beeldende kunst in de Overijsselse hoofdstad Zwolle. Museum de Fundatie is onderdeel van de stichting Hannema-de Stuers Fundatie.

Bestel uw ticket hier

Museum de Fundatie is een museum voor beeldende kunst in de Overijsselse hoofdstad Zwolle. Museum is onderdeel van de stichting Hannema-de Stuers Fundatie, waar ook Kasteel het Nijenhuis in Heino onder valt. Museum bezit een collectie beeldende kunst, van de late middeleeuwen tot nu, gebaseerd op de verzameling van door Dirk Hannema, voormalig directeur van Museum Boijmans Van Beuningen. Naast de vaste collectie, organiseert Museum de Fundatie om de drie maanden nieuwe uiteenlopende tentoonstellingen. In 2015 behaalde het Museum een recordaantal bezoekers van 310.000.

Locaties

Het museum heeft zijn collectie verdeeld over twee locaties:

Museum de Fundatie

Museum de Fundatie

Museum de Fundatie te Zwolle

Dit voormalige Paleis van Justitie is gebouwd in neoclassicistische stijl tussen 1838 en 1841, naar ontwerp van de Haagse architect Eduard Louis de Coninck. In de jaren 80 werd het gerechtsgebouw door architect Arne Mastenbroek grondig verbouwd om te dienen als nieuwe huisvesting van de Afdeling Informatieverwerking van de Rijksplanologische Dienst. Na een tweede verbouwing door Mastenbroek is het paleis vanaf 1994 een volwaardig museum. Van 1994 tot 2001 bood het onderdak aan het museum de fundatie voor Naïeve en Outsiderkunst. In 2004–2005 is het voormalige gerechtsgebouw verbouwd door architect Gunnar Daan om plaats te bieden aan Museum. In 2012–2013 is het museum uitgebreid met een nieuwe expositieruimte op het dak van het bestaande gebouw. Deze ovaal bolvormige toevoeging is een ontwerp van Bierman Henket architecten.

Kasteel het Nijenhuis

Kasteel het Nijenhuis te Heino nabijheid van het dorp Heino. Het ligt echter op het grondgebied van de gemeente Olst-Wijhe. Het is eigendom van de provincie Overijssel, het werd van 1958 tot zijn dood in 1984 bewoond door Dirk Hannema. Deze kunstverzamelaar was onder andere directeur van Museum Boijmans Van Beuningen. Hij liet zijn collectie na aan de Hannema-de Stuers Fundatie en daarmee aan Museum. In 2004 is het Nijenhuis na restauratie opengesteld voor het publiek. De beeldentuin rond de havezate is een van de grotere van Nederland. In de tuin zijn ruim negentig beelden uit de 20ste en 21ste eeuw tentoongesteld, afkomstig uit binnen- en buitenland.

Bron-wikipedia

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blijmarkt 20
Zwolle 8011 NE OV NL
Get directions
Museum de Fundatie: Vandaag geopend van 10:00 - 17:00Kasteel het Nijenhuis: Vandaag geopend van 11:00 - 17:00kijk voor Tickets & voor meer informatie op de website.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons