Museum Speelklok

Museum Speelklok (tot zomer 2010 Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement) is een museum in de Nederlandse stad Utrecht. Het museum bezit een collectie automatisch spelende muziekinstrumenten, waarvan de meeste nog steeds in werking zijn en dus muziek kunnen maken.

Bestel je Ticket hier

Museum Speelklok (tot zomer 2010 Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement) is een museum in de Nederlandse stad Utrecht. Het museum bezit een collectie automatisch spelende muziekinstrumenten, waarvan de meeste nog steeds in werking zijn en dus muziek kunnen maken. In de collectie bevinden zich onder andere speeldozenklokken met speelwerken, pianola’s, automatisch spelende piano’s, orchestrionsdraaiorgels (of, in oud Nederlands, Museum Speelklokpierementen), dansorgelskermisorgels en een torenuurwerk met carillon. De muziek van deze instrumenten wordt tijdens rondleidingen ten gehore gebracht. Hierdoor is het museum door de jaren heen erg populair geworden, ook in het buitenland. Het aan de Lichte Gaard gevestigde restauratie-atelier is in 2009 geheel vernieuwd en fungeert als werkplaats voor het museum.

Het museum doet ook mee aan de Utrechtse Museumnacht.

Geschiedenis Museum Speelklok

Het museum is ontstaan in 1956 naar aanleiding van de in dat jaar in Utrecht gehouden tentoonstelling “Van Speeldoos tot Pierement”, mede opgericht door Jan Jacob Leonard “Jan Jaap” Haspels (geboren 1940, overleden 2016). Jarenlang werd het museum door vrijwilligers gerund in een vleugel van museum Het Catharijneconvent, totdat in 1970 de eerste betaalde medewerker werd aangenomen en het museum verhuisde naar Achter de Dom. Sinds 1984 is het gevestigd in de middeleeuwse Buurkerk. Daarvoor werden in de zijbeuken expositieruimtes gebouwd met daarbovenop twee promenades. Eind 2005 werd ingang van de Buurkerkhof 10 naar de Steenweg 6 verplaatst, werd de route door het museum grondig aangepast en werd op de (toenmalige) Danszaal de glazen Transeptzaal gebouwd. In 2012 en 2013 werd een groot deel van het museum wederom verbouwd om plaats te maken voor nieuwe, interactieve zalen. In 2016 werden tenslotte de ruimtes waar de rondleiding door voert aangepakt: de Danszaal kreeg een make-over en de Straat- en kermisorgelzaal werd verbouwd om plaats te maken voor vier nieuwe themaruimtes.

Collectie

Bron-wikipedia

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Steenweg 6
Utrecht 3511 JP Utr NL
Get directions
Openingstijden Museum Speelklok is weer open! Bestel je tickets vooraf aan je bezoek online of koop ze bij de kassa in het museum.Iedere dinsdag t/m zondag is het museum van 10.00 uur tot 17.00 uur open. Op maandagen is het museum gesloten.Openingstijden feestdagen Op de volgende feestdagen is het museum geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur: 1e en 2e paasdag, Bevrijdingsdag, hemelvaart, 1e en 2e pinksterdag en 2e kerstdag. Het museum is gesloten op: maandag, nieuwjaarsdag, Koningsdag en 1e kerstdag.Kijk voor meer informatie op de website.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons