Slavernijmonument

Het Nationaal monument slavernijverleden is een monument in het Oosterpark te Amsterdam ter herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Nederlands Koninkrijk.

Het Nationaal monument slavernijverleden is een monument in het Oosterpark te Amsterdam ter herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Nederlands Koninkrijk.

Oprichting Slavernijmonument

Tot de oprichting werd in 1999 het initiatief genomen door het Landelijk Platform Slavernijverleden waaruit later het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis is voortgekomen. Uit een vijftal ontwerpen werd dat van de Surinaamse kunstenaar Erwin de Vries gekozen. Het monument werd op 1 juli 2002 door toenmalig koningin Beatrix onthuld.

Bij de onthulling werden alleen officiële genodigden toegelaten, die met schotten van de rest van het publiek werden afgeschermd. Dit leidde tot frustratie en woede bij het merendeels Surinaamse en Antilliaanse publiek, dat pas na afloop van de plechtigheid in de gelegenheid werd gesteld het monument te bezichtigen.

Herdenking van de afschaffing van de slavernij

Bij het monument vindt op 1 juli jaarlijks een bijeenkomst plaats, ter herdenking van de afschaffing vanSlavernijmonument de slavernij door Nederland op 1 juli 1863 (Ketikoti). In 2005 was minister Verdonk van Integratie en Vreemdelingenzaken uitgenodigd om een toespraak te houden. De komst van Verdonk was echter zeer omstreden. Tal van Surinaamse en Antilliaanse organisaties hadden in de dagen voorafgaand aan de herdenking opgeroepen tot protest tegen haar aanwezigheid. Tijdens de herdenking werd met spreekkoren, trommels en scheepstoeters geprobeerd haar het spreken onmogelijk te maken. Toen de minister samen met staatssecretaris Medy van der Laan namens de Nederlandse regering een krans wilde leggen bij het Slavernijmonument, drongen woedende demonstranten naar voren en werd Verdonk door beveiligers het park uitgeleid.

Op 1 juli 2007 verklaarde de Minister van Onderwijs en Cultuur Ronald Plasterk van de PvdA tijdens de herdenking in het Oosterpark dat er in Nederland te weinig aandacht is voor het slavernijverleden. Hij zegde de aanwezigen toe dat dit verleden een plek zou krijgen in het Nationaal Historisch Museum in Arnhem, maar dit museum is uiteindelijk niet gerealiseerd.

Zie ook

Bron-wikipedia

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Oosterpark 9
Amsterdam 1091 AC NH NL
Get directions

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons