Nemo science museum

NEMO Science Museum is een wetenschap- en technologiemuseum in Amsterdam. Het museum trok in 2015 bijna 600.000 bezoekers. Het motto van NEMO is Hands On! De objecten in NEMO zijn vaak experimentele opstellingen waarbij de bezoeker zelf een wetenschappelijk verschijnsel op het gebied van natuurkunde, scheikunde, biologie en gedragswetenschappen kan onderzoeken.

Bestel uw Ticket hier

NEMO Science Museum is een wetenschap- en technologiemuseum in Amsterdam. Het museum trok in 2015 bijna 600.000 bezoekers.

Het motto van het museum is Hands On! De objecten in NEMO zijn vaak experimentele opstellingen waarbij de bezoeker zelf een wetenschappelijk verschijnsel op het gebied van natuurkunde, scheikunde, biologie en gedragswetenschappen kan onderzoeken. Het museum wil jongeren door experimenten enthousiasmeren voor wetenschap en techniek. Zo’n 38% van de bezoekers is jonger dan 18 jaar.

Tentoonstellingen van nemo science museum

De vaste tentoonstelling is onderverdeeld in verschillende aspecten van wetenschap en techniek. In Fenomena kunnen bezoekers diverse natuurverschijnselen onderzoeken, in Technium onderzoekt men techniek en technologie, in Elementa draait het om astronomie en scheikunde, en in Humania om de mens in al haar facetten. In het Lab (een onderdeel van Elementa) kunnen bezoekers een echte laboratoriumproef doen. Op het dakterras bevindt zich dan nog de tentoonstelling Energetica, die over energie uit duurzame bronnen gaat.

Gebouw

Het museum is gebouwd op de fundamenten van de IJ-tunnel en gelegen aan het Oosterdok. Het gebouw uit 1997, dicht bij het Centraal Station van Amsterdam, is ontworpen door Renzo Piano. De vorm van het gebouw stelt de ingang van de IJ-tunnel voor, gespiegeld ten opzichte van de grond.

Geschiedenis Nemo

NEMO begon in 1923 als Museum van den Arbeid, opgericht door schilder Herman Heijenbrock. De naamNemo veranderde in 1954 in het NINT (Nederlands Instituut voor Nijverheid en Techniek). De voorgangers van het museum waren gehuisvest op de Rozengracht en de Tolstraat in Amsterdam. In 1997 werd NewMetropolis (NEMO) geopend in het huidige – groene – gebouw aan het Oosterdok boven op de IJtunnel, dat na financiële problemen in 2000 een doorstart maakte onder de nieuwe naam Science Center NEMO.

Organisatie

Het NEMO Science Museum is onderdeel van de Stichting Nationaal Centrum voor Wetenschap en Technologie, dat onder andere ook het Weekend van de Wetenschap en het digitale platform Kennislink tot zijn activiteiten heeft. Sinds 2011 is NEMO erkend als geregistreerd museum. Net als eerder het Rijksmuseum heeft ook NEMO sinds januari 2012 een dependance op Schiphol.

Nemo Collectie

De collectie omvat 17.000 objecten. Deze zijn grotendeels afkomstig van het voormalige publiekscentrum Energetica. Op zijn beurt was hun collectie afkomstig van het voormalige museum van KEMA en het Amsterdamse Gemeente-energiebedrijf. De collectie spitst zich toe op verlichting, installatietechniek, energieopwekking/-opslag en huishoudelijke elektrische apparaten. Het museum beschikt over een depot in Amsterdam-Noord.

Bron-wikipedia

Samenvatting
Beoordelingsdatum
Beoordeeld item
nemo science museum
Auteur waardering
51star1star1star1star1star

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Oosterdok 2
Amsterdam 1011 VX NH NL
Get directions
Openingstijden NEMO is deze zomer iedere dag open van 10.00 tot 17.30 uur. Koop of reserveer vooraf je tickets met tijdslot. De duur van je bezoek is 3 uur.Koop tickets met tijdslot Ook bezoekers met een Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-KAART, Stadspas Amsterdam, NEMO Jaarpas, NEMO voucher of ICOM kaart en bezoekers van 0-3 jaar oud hebben een ticket met datum en tijdslot nodig. De kaart, pas of voucher wordt samen met het ticket bij de toegang gecontroleerd op geldigheid.Kijk voor meer informatie op de website.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons