Omniversum

Omniversum is een grootbeeld filmtheater in het westen van de wijk Zorgvliet in Den Haag. Het scherm staat als een halve bol om het publiek heen en levert een betere beleving dan een plat scherm.

Bestel je Ticket hier

Omniversum is een grootbeeld filmtheater in het westen van de wijk Zorgvliet in Den Haag. Het scherm staat als een halve bol om het publiek heen en levert een betere beleving dan een plat scherm. Een geavanceerd geluidssysteem produceert hoorbare signalen maar ook extra lage tonen die met name voelbaar zijn. Er zijn 300 zitplaatsen.

De naam Omniversum is samengesteld uit ‘Omnimax’ en ‘Universum’. Omnimax is de oorspronkelijke naam van het gebruikte filmprojectiesysteem, dat later is omgedoopt naar IMAX Dome. Universum herinnert aan de sterrenkundige kant van de programma’s die vroeger vertoond werden.

De stichting Omniversum “beoogt op een bijzondere en indrukwekkende manier kennis over het menselijk leven, de natuur en onze planeet aan het publiek door te geven, kennis die essentieel is voor een duurzame samenleving.”

Dit vertaalt zich in films met als thema cultuur, natuur en wetenschap. Ook muziek, geschiedenis en entertainment komen aan bod. Zo vindt bijna ieder jaar een reeks concerten van Pink Project plaats in Omniversum. De inhoud van de films laat zich goed vergelijken met de televisieprogramma’s van Discovery Channel en National Geographic Channel. Een film duurt een klein uur.

Techniek

De projectie van de IMAX Dome (koepel) films gebeurt vanwege de grootte van het scherm met een 15.000 Watt Xenon lamp, die watergekoeld is. Een film van 3 kwartier heeft een lengte van 4,5 km en een gewicht van 100 kg. Om een Omniversum-film te maken, maakt men gebruik van speciale IMAX camera’s. Gemiddeld is men 2 jaar bezig met het maken van een IMAX film en lopen de productiekosten op tot 12 miljoen euro.

Geschiedenis Omniversum

In 1976 werd het toenmalige Sijthoff-planetarium in Omniversumde Wagenstraat te Den Haag, daterend uit 1934, door een brand verwoest. Direct na deze brand werd begonnen met het opzetten van een nieuw planetarium door middel van laserprojectie. Dat werd mede mogelijk gemaakt door de uitkering van het verzekeringsgeld. In dat nieuwe theater zouden zowel planetariumvoorstellingen vertoond worden als IMAX-filmvoorstellingen. Dit planatarium is niet meer in gebruik.

Omniversum werd geopend in 1984 en was het eerste IMAX Dome theater in Europa.

Dolphins

In 2005 heeft de documentaire Dolphins 300.000 bezoekers getrokken en is daarmee de best bezochte film in de geschiedenis van Omniversum en de best bezochte documentaire in Nederland.

In februari 2007 is de film Wild Safari per direct vervangen voor de film Africa: The Serengeti. De film Wild Safari moest plaats maken omdat de film als “onprettig werd ervaren”, aldus de bezoekers. De combinatie van het grote scherm en de jeeptochten zorgden ervoor dat deze film een erg onaangenaam gevoel bij mensen opwekte.

In 2007 heeft de documentaire Dolphins 407.281 bezoekers getrokken. Met dit aantal bezoekers is de documentaire niet alleen de best bezochte in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. Voorheen stond New York op de eerste plaats.

In 2012 werd de 600.000ste bezoeker verwelkomd.

Bron-wikipedia

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

President Kennedylaan 5
Den Haag 2517 JK ZH NL
Get directions
Openingstijden Bekijk voor een actueel overzicht van tijden en tickets de filmagenda op de website.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons