Oorlogsmuseum Overloon

Het Oorlogsmuseum Overloon (tot 2013 Liberty Park) is een Nederlands historisch en educatief museum in de Noord-Brabantse plaats Overloon, dat zich vooral richt op de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Bestel uw ticket hier

Het Oorlogsmuseum Overloon (tot 2013 Liberty Park) is een Nederlands historisch en educatief museum in de Noord-Brabantse plaats Overloon, dat zich vooral richt op de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Vanaf 2006 trad het museum naar buiten onder de naam Liberty Park, maar in 2013 keerde het terug naar de oude naam Oorlogsmuseum Overloon. Het museum schenkt vanaf dat moment ook meer aandacht aan regionale geschiedenis. Het museum is in Nederland het grootste in zijn soort en bestaat uit een bosachtig park waarin twee voormalige musea, het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum en het Marshallmuseum (10.000 m²), gehuisvest zijn. Het museum werd in 1946 opgericht op basis van de resten van de Slag om Overloon, zoals tanks en kanonnen.

Geschiedenis oorlogsmuseum overloon

Na de Slag om Overloon bleef op het slagveld een enorme hoeveelheid oorlogsmateriaal, Oorlogsmuseum Overloonwaaronder tanks en andere voertuigen achter. Overloner Harry van Daal was zo geschokt door de gebeurtenissen dat hij voorstelde het slagveld intact te houden en er een museum van te maken. Op 25 mei 1946 werd het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum geopend door de Britse generaal Whistler (1898-1963), de bevelhebber over de 11e Britse Pantserdivisie en de 3e Britse Infanteriedivisie die Overloon hadden veroverd. Het museumpark werd in 1946 geopend als Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum, vrijwel zonder gebouwen. In 2006 kwam daar de collectie van het Marshall Museum uit Zwijndrecht bij met meer dan 200 militaire voer-, vaar- en vliegtuigen, waarvoor onder de naam Liberty Park een apart museum werd ingericht. Daarmee stelde het museum zowel de Tweede Wereldoorlog als het verkrijgen en beschermen van de vrijheid centraal.

Collectie

Oorlogsmuseum Overloon bezit een museumpark van ongeveer 1000 bij 500 m, en is daarmee, gemeten naar grondoppervlakte, een van de grootste musea van Nederland. Het museum bezit de grootste collectie voertuigen uit de oorlog. Van de bijzondere objecten in de collectie zijn te vermelden:

 • de Panther-tank; deze werd uitgeschakeld bij de Slag om Overloon, en de bemanning sneuvelde bij het verlaten ervan; de tank stond vervolgens ruim 50 jaar buiten maar is gerestaureerd en staat nu binnen,
 • een T-34-tank uit de Sovjet-Unie, in rijdende staat; deze wordt regelmatig gebruikt bij demonstraties,
 • een B-25 Mitchell-bommenwerper, die nog onderdeel was van het Nederlandse 320 Dutch Squadron RAF. Dit vliegtuig nam eind 1944 deel aan bij de aanvallen op de Maasbruggen van Venlo en Roermond,
 • een Renault FT-17-tank, de enige tank die Nederland in 1940 bezat, als proefmodel,
 • een Sherman-tank, de meest ingezette Amerikaanse tank uit de Tweede Wereldoorlog, op een trailer,
 • een Spitfire, het bekendste Britse jachtvliegtuig uit de oorlog,
 • een Duitse Biber-minionderzeeër,
 • een Airspeed Horsa MK1 Assault Glider, een groot zweefvliegtuig waarvan 916 tijdens Market Garden werden ingezet
 • een C-47 Skytrain (Dakota), het meest gebruikte transporttoestel tijdens de Tweede Wereld Oorlog
 • Duitse radarinstallaties, die een grote rol speelden in de Nederlandse luchtoorlog die vijf jaar lang boven Nederland woedde en 20.000 doden kostte,
 • een bosparcours, waar jaarlijks demonstratieritten gemaakt worden en re-enactments plaatsvinden tijdens onder meer de evenementen Militracks en Santa Fe.

Het museum toont verder wapens, zowel kanonnen als handvuurwapens, uniformen van zowel geallieerden als van de Wehrmacht en militaire gebruiksvoorwerpen, soms in nagebouwde scènes. Ook bezit het museum een documentatieafdeling, geopend voor het publiek. Er is ook een aparte expositie gewijd aan de Jodenvervolging in Nederland. Het museum biedt ook plaats aan tijdelijke exposities.

Daarnaast staan in het bospark en in de hallen een aantal beelden opgesteld van Nederlandse en geallieerde hoofdfiguren uit de oorlog, onder wie bijvoorbeeld kolonel Borghouts, koningin Wilhelmina en prins Bernhard.

Uitbreiding

Het oorspronkelijke museum heeft in 2006 de militaire collectie van het Marshallmuseum in Zwijndrecht in bruikleen gekregen. Hiervoor is het museum belangrijk uitgebreid. Over deze collectie is een jarenlang slepend juridisch conflict met eigenaar en industrieel Jaap de Groot gevoerd, die de voertuigen terug wilde omdat het museum er volgens hem slordig mee omging. De Groot is overleden op 12 april 2011; zijn belangen werden vervolgens behartigd door een stichting. In 2012 is het conflict opgelost; de collectie blijft bij Oorlogsmuseum Overloon. Het vroegere Museum 1939-1945 uit Uithuizen (opgericht in 1989) heeft begin 21e eeuw ook zijn collectie overgedragen aan het museum. Op 14 juli 2011 is de vaste collectie uitgebreid met project “Klim naar de Vrijheid’, waarin de zuidelijke Engelandvaart centraal staat. Het museum neemt deel in het sinds 2011 geplande Vrijheidsmuseum WO2 in Nijmegen. Het museum ontvangt jaarlijks ongeveer 120.000 bezoekers. Sinds 2016 is de collectie uitgebreid met de collectie van het Achterhoeks Museum 1940-1945 dat in 2015 haar deuren sloot. In de nieuwe expositie van Oorlogsmuseum Overloon staan o.a. de herkenbare winkel en het café van het Achterhoeks Museum 1940-1945.

Bron-wikipedia

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Museumpark 1
Overloon 5825 AM NB NL
Get directions
Normale Openingstijden Museum Maandag t/m zondag 10:00 - 17:00 uur Zaterdag en zondag 10:00 - 17:00 uurOpeningstijden MuseumCafè Maandag t/m woensdag 10:00 - 17:00 uur Donderdag t/m zondag 10:00 - 17:00 uurkijk voor meer informatie op de website.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons