Rembrandthuis

Museum Het Rembrandthuis is een museum gevestigd in een voormalig woonhuis  Amsterdam. Tussen 1639 en 1658 werd het huis bewoond door de bekende Nederlandse kunstschilder Rembrandt van Rijn

Bestel uw ticket hier

Museum Het Rembrandthuis is een museum gevestigd in een voormalig woonhuis in de Jodenbreestraat, in het centrum van Amsterdam. Tussen 1639 en 1658 werd het huis bewoond door de bekende Nederlandse kunstschilder Rembrandt van Rijn, die er ook zijn atelier en kunsthandel had, in een periode van welstand.

Het huis werd rond 1606 gebouwd en is rond 1627 verbouwd, waarschijnlijk onder toezicht van Jacob van Campen. Het kreeg toen een extra verdieping en een nieuwe voorgevel met een driehoekig fronton. Rembrandt kocht het op 5 januari 1639 voor dertienduizend gulden. Na zijn faillissement werd het in 1658 geveild en voor elfduizend gulden verkocht. Het was in de eeuwen daarna als woonhuis in gebruik en werd diverse malen verbouwd.

Aan het begin van de 20e eeuw verkeerde het pand in slechte staat, en naar aanleiding van de Rembrandt-tentoonstelling van 1906 werd het in 1907 aangekocht door de gemeente Amsterdam, die het schonk aan de stichting Het Rembrandthuis. Tussen 1907 en 1911 werd het huis gerestaureerd door Karel de Bazel. Het museum werd op 10 juni 1911 geopend. Koningin Wilhelmina en prins Hendrik waren de eerste bezoekers. Museum het Rembrandthuis dankt zijn oprichting aan een initiatief van de kunstschilder Jozef Israëls.

Collectie

In de jaren 1990 werd links naast het oorspronkelijke museum een nieuw gebouw gebouwd, waarin sindsdien kantoorruimten, tentoonstellingszalen en de grote collectie tekeningen en circa 250 etsen zijn ondergebracht.

In het eigenlijke Rembrandthuis is een reconstructie gemaakt van Rembrandts woonruimte en werkplaats. Hierdoor krijgt de bezoeker een beeld van het dagelijks leven van Rembrandt en hoe een woonhuis er in de 17e eeuw uitzag.

Het museum toonde tot 2010 een vijftigtal schilderijen van voorlopers en leerlingen van Rembrandt, maar geen authentiek schilderij van de hand van de meester. Op 22 januari 2010 kwam daar verandering in. Vanaf toen was het schilderij Tronie van een oude man met tulband (1627-1628) van Rembrandt te bezichtigen. Het kunstwerk uit de collectie Kremer werd voor twee jaar in bruikleen gegeven door de verzamelaars George en Ilone Kremer. Het werk werd opgehangen in de slaapkamer van Rembrandt.

Tentoonstellingen

In het voorjaar 2017 werden vier paneeltjes uit de reeks De Vijf Zintuigen van Rembrandt van Rijn voorstellende: het zicht, het gehoor, de geurhet gevoel, tijdelijk verenigd in het Rembrandthuis. Drie ervan zijn een deel van de Leiden Collection, het andere bevindt zich in het Leidse Museum De Lakenhal. Het vijfde paneel, de smaak, blijkt vooralsnog spoorloos.

Rembrandthuis

bron – wikipedia/rembrandthuis.nl

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jodenbreestraat 4
Amsterdam 1011 NK NH NL
Get directions
Dagelijks geopend van 10:00 uur tot 18:00 uur

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons