Rijksmuseum Boerhaave

Rijksmuseum Boerhaave (oorspronkelijk: Nederlandsch Historisch Natuurwetenschappelijk Museum; van 1947 tot 1976 Rijksmuseum voor de Geschiedenis der Natuurwetenschappen; en van 1976 tot 2017 Museum Boerhaave) is een wetenschapsmuseum in de Nederlandse stad Leiden.

Bestel je Ticket hier

Rijksmuseum Boerhaave (oorspronkelijk: Nederlandsch Historisch Natuurwetenschappelijk Museum; van 1947 tot 1976 Rijksmuseum voor de Geschiedenis der Natuurwetenschappen; en van 1976 tot 2017 Museum Boerhaave) is een wetenschapsmuseum in de Nederlandse stad Leiden. Het museum is genoemd naar Herman Boerhaave (1668-1738), een Nederlandse arts, anatoom, botanicus, scheikundige en onderzoeker.

Collectie Rijksmuseum Boerhaave

Het museum bevat een collectie historische wetenschappelijke instrumenten uit alle takken van wetenschap, maar hoofdzakelijk uit de geneeskunde, natuurkunde, en astronomie.

In het museum is een reconstructie van het Leids Anatomisch Theater uit 1610 op ware grootte te zien. De reconstructie is van rond 1990, de skeletten zijn recent. Een onderdeel van de collectie en een goed voorbeeld van vernieuwend denken in de 17e eeuw zijn de chirurgische instrumenten van Cornelis Solingen. Ook bevinden zich er 72 door Louis Auzoux vervaardigde modellen van het menselijk lichaam.

Geschiedenis

In 1928 werd de Stichting Het Historisch Natuurwetenschappelijk Museum opgericht door de Leidse hoogleraren Claude August Crommelin (1878-1965) en Cornelis Jakob van der Klaauw (1893-1972). De oprichting van het museum werd ironisch genoeg eigenlijk veroorzaakt door de vernieuwingen die Kamerlingh Onnes aan de Universiteit Leiden doorvoerde. Omdat Kamerlingh Onnes in sneltreinvaart de laboratoria vernieuwde, werden alle oude natuurkundige apparaten figuurlijk museumstukken. Zijn adjunct-directeur Crommelin zag het historisch belang en zorgde dat alle oude apparatuur ook letterlijk als museumstukken netjes opgeslagen werden. De verzameling historische instrumenten die Crommelin bij elkaar wist te brengen, vormde de basis van museum. Medeoprichter Jan-Gerard de Lint zorgde met aandacht voor medische instrumenten voor een verbreding van de collectie. De zoöloog Van der Klaauw was een van de anderen die bijdroeg aan de oprichting van het museum.

Het museum opende op 5 juni 1931 als het ‘Nederlandsch Historisch rijksmuseum boerhaaveNatuurwetenschappelijk Museum’ en werd gehuisvest in het voormalige Boerhaave Laboratorium aan de Steenstraat, een bijgebouw van het Academisch Ziekenhuis. In 1976 werd de naam Rijksmuseum voor de Geschiedenis der Natuurwetenschappen ingeruild voor Museum Boerhaave.

Om het museum beter te kunnen huisvesten verhuisde het in 1991 naar het voormalige Sint Caeciliaklooster aan de Lange St. Agnietenstraat. Het complex was aangekocht door de Rijksgebouwendienst en het werd in de jaren tachtig van de 20e eeuw gerestaureerd en uitgebreid. Bij de verhuizing werd ook de collectie van het voormalige Geschiedkundig Medisch-Pharmaceutisch Museum van de gemeente Amsterdam in de collectie opgenomen.

Het museum werd in 2016 en 2017 gerenoveerd en opnieuw ingericht. De officiële heropening vond op 16 december 2017 plaats. In de nieuwe presentatie wordt het gebruik van de voorwerpen meegenomen. Onderzoekers en patiënten komen in beeld die met tentoongestelde apparaten behandelingen ondergingen. Korte films, audiofragmenten, animaties en digitale magazines geven ook extra informatie. In 2019 werd het museum bekroond met de European Museum of the Year Award. De naam werd bij de heropening veranderd naar Rijksmuseum Boerhaave.

Bron-wikipedia

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lange Sint Agnietenstraat 10
Leiden 2312 WC ZH NL
Get directions
Openingstijden Dinsdag t/m zondag, van 10.00 tot 17.00 uur.Kijk voor meer informatie op de website.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons