Rijksmuseum Twenthe

Rijksmuseum Twenthe is het museum van de verbeelding. Een museum met wisselende tentoonstellingen en een grote collectie oude-, moderne- en hedendaagse kunst in Enschede, gelegen aan de rand van de wijk Roombeek.

Bestel je Ticket hier

Het Rijksmuseum Twenthe is het museum van de verbeelding. Een museum met wisselende tentoonstellingen en een grote collectie oude-, moderne- en hedendaagse kunst in Enschede, gelegen aan de rand van de wijk Roombeek. Rijksmuseum Twenthe vormt samen met TETEM en De Museumfabriek het cluster Roombeek Cultuurpark. Jaarlijks ontvangt Rijksmuseum Twenthe veel bezoekers uit binnen- en buitenland.

Sinds 2012 is Arnoud Odding directeur van Rijksmuseum Twenthe. Hij volgde Lisette Pelsers op, die vertrok om directeur te worden van het Kröller-Müller Museum in het Nationaal Park De Hoge Veluwe te Otterlo. Arnoud Odding heeft met zijn aantreden een nieuwe missie en visie voor het museum opgesteld. Het museum noemt zichzelf sinds 2012 het Museum van de Verbeelding: “Rijksmuseum Twenthe bestudeert, presenteert en stimuleert de menselijke verbeelding. Want het is de verbeelding waarmee we vorm en betekenis geven aan onze wereld” (quote uit: Missie RMT). Vanuit deze missie programmeert Rijksmuseum Twente gemiddeld zeven tentoonstellingen per jaar.

Collectie van het Rijksmuseum Twenthe

Het museum is ontstaan uit de collectie van de textielfabrikant Jan Bernard van Heek (tachtig werken – voornamelijk schilderijen – uit de periode vanaf de Middeleeuwen tot en met de negentiende eeuw) en de Oudheidkamer Twente. Het werd ontworpen in 1929 door Anton K. Beudt en Karel Muller. In 1930 werd het museum geopend en overgedragen aan de Staat.

In de loop der jaren ontving het museum verschillende Rijksmuseum Twentheverzamelingen, onder andere van textielfabrikanten. Hierdoor werd het uitgebreid met afdelingen kunst en kunstnijverheid van de achttiende eeuw en moderne kunst. De grootste aanwinst betreffende de moderne kunst vanaf 1965 was het onderbrengen van de collectie Art & Project / depot Geert van Beijeren & Adriaan van Ravesteijn in Rijksmuseum Twenthe als langdurig bruikleen, waardoor het museum met ongeveer duizend hedendaagse kunstwerken van internationaal niveau verrijkt werd.

Tussen 1994 en 1996 werd het museum verbouwd. Het werd verbeterd (volledig geklimatiseerd) en uitgebreid met een tentoonstellingszaal en museumcafé van Ben van Berkel. De tuin werd heringericht door Lodewijk Baljon, waar hij in 2004 de Award of Merit van de American Society of Landscape Architects voor kreeg.

Bron-wikipedia

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

H.B. Blijdensteinlaan
Enschede 7514 BP Ov NL
Get directions
Reguliere openingstijden Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uurOp eerste kerstdag en nieuwjaarsdag is het museum geslotenTarieven Volwassenen € 15,00 Jeugd t/m 17 jaar gratis Familiejaarkaart € 24,00 (max. 2 volw. en 3 kinderen) Geldig heel 2020, ook in De Museumfabriek. Studenten (buiten Enschede) en CJP (op vertoon kaart) € 7,00 Groepstarief. € 10,00 (vanaf 10 personen)Kijk voor meer informatie op de website.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons