Scheepvaartmuseum Groningen

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum is een museum in de Nederlandse stad Groningen. Het richt zich met name op de geschiedenis van de scheepsbouw en de scheepvaart in de provincie Groningen. Door het jaar heen zijn er wisselende geschiedenis- en kunsttentoonstellingen te zien.

Bestel je Ticket hier

Scheepvaartmuseum Groningen is een museum in de Nederlandse stad Groningen. Het richt zich met name op de geschiedenis van de scheepsbouw en de scheepvaart in de provincie Groningen. Door het jaar heen zijn er wisselende geschiedenis- en kunsttentoonstellingen te zien. In samenwerking met het Huis van de Groninger Cultuur is er een animatiefilm ontwikkeld die Groningen in 1470 toont. Het museum is tegenwoordig gevestigd in twee veertiende-eeuwse panden in de Brugstraat.

Geschiedenis Scheepvaartmuseum Groningen

In 1930 werd de vereniging Het Noordelijk Scheepvaartmuseum opgericht. Twee jaar later werd daadwerkelijk een museum geopend, toen gevestigd in het Goudkantoor aan de Grote Markt. Hoewel het Goudkantoor de bevrijding van Groningen ongeschonden doorstond ging in 1945 een groot deel van de collectie verloren, nadat deze uit voorzorg verplaatst was naar een pand aan de noordzijde van de markt, dat door brand verwoest werd.

Na de oorlog verhuisde het museum naar de Sint-Walburgstraat. In 1969 werd het Gotisch Huis aangekocht door Theodorus Niemeijer, die er een tabaksmuseum in vestigde. Het pand werd geschonken aan de gemeente, waarna, na de aankoop van het Canterhuis door het Scheepvaartmuseum een aantal jaar later, beide panden samen werden gevoegd en sindsdien het museum huisvesten. Per 1 januari 2011 is het Tabaksmuseum gesloten.

Toekomstplannen

Het museum wil zich ontwikkelen van maritiem naar meer algemeen Scheepvaartmuseum Groningen historisch museum. De gemeente Groningen heeft in 2014 aangegeven te willen streven naar een Huis van de Groningse Geschiedenis in een Historisch Kwartier, met als kern het museum en zijn historische panden. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum heeft deze rol op zich genomen en is met verschillende partijen in gesprek over deze verandering onder de nieuwe naam Museum aan de A. In 2020 hebben het museum, de Groninger Archieven, het Noorderpoort College en het Groninger Museum aangegeven samen te werken om tot dit nieuwe museum te komen. De gemeente Groningen en de provincie Groningen hebben daarvoor financiele ondersteuning toegezegd.

Museumschip

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum bezit een museumschip: de Emma (PW17). Dit directievaartuig werd in 1922 gebouwd op Groninger scheepswerf Gideon in opdracht van de Provinciale Waterstaat. Na haar trouwe dienst werd het schip in 2010 verkocht, waarna het Noordelijk Scheepvaartmuseum de nieuwe, trotse, eigenaar werd. Sinds 7 april 2011 doet de Emma dienst als promotie- en presentatieschip van het museum bij evenementen.

Bron-wikipedia

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Brugstraat 24
Groningen 9711 HZ Gr NL
Get directions
Openingstijden Ma. Gesloten Di. - Za. 10.00-17.00 uur Zo. 13.00-17.00 uur

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons