Stadhuis Gouda

Het stadhuis Gouda bevindt zich op de Markt. Het vijftiende-eeuwse stadhuis is een van de oudste gotische stadhuizen van Nederland

Stadhuis Gouda

Het stadhuis Gouda is gebouwd halverwege de vijftiende eeuw in opdracht van het stadsbestuur van de stad. Het gebouw staat midden op de markt van Gouda en neemt hierdoor een prominente plaats in. Sinds de komst van het nieuwe stadhuis van de Stad heeft het oude stadhuis van Gouda bijna al zijn officiële taken verloren. Het stadhuis wordt tegenwoordig nog voornamelijk gebruikt voor bruiloften.
Het gebouw is sinds de bouw meerdere malen van uiterlijk veranderd; zo zijn er in de vorige eeuw nieuwe beelden aan de gevel toegevoegd en is er aan de zijkant van het stadhuis een klokkenspel gemaakt.

De grootste fysieke verandering vond echter plaats in de zeventiende eeuw; toen werd onder andere het schavot aan de achterzijde van het stadhuis gebouwd.
Rond de kerstperiode vindt bij het stadhuis altijd het evenement Gouda bij kaarslicht plaats. Tijdens dit evenement wordt er een twintig meter hoge kerstboom naast het stadhuis geplaatst die vroeger volledig verlicht werd met kaarsen. Tegenwoordig wordt de boon gevuld met led-lampen. Tijdens dit evenement komen er ongeveer 20.000 bezoekers naar de stad toe. De verschillende musea in de stad zijn dan gratis toegankelijk. 

Vragen over stadhuis van gouda?

Gouda Stadhuis

Geschiedenis over het stadhuys

In 1395 kocht het stadsbestuur van Gouda het marktveld van de heren Van der Goude om daar een stadhuis te bouwen. Toch zou het nog tot 1448 duren voordat met de bouw werd begonnen. Volgens de stadshistoricus Ignatius Walvis was de gebrekkige financiële positie van de stad de oorzaak van het voortdurende uitstel. Het nieuwe stadhuis diende als vervanging van het oude, dat volgens Walvis aan de Gouwe, op de plaats van de latere brouwerij de Zwaan heeft gestaan. Anderen situeren echter de voorloper (vanaf 1395) van het huidige stadhuis gouda even ten oosten van het vroeger politiebureau op de Markt, met mogelijk nog een voorganger in een hal in de zuidpunt van de Markt.

Een van de steenhouwers was Jan III Keldermans, een lid van een Brabantse familie van architecten Keldermans uit Mechelen. Het gebouw werd opgetrokken uit Belgische kalksteen. Voor de fundering werd niet geheid, maar werd gebruikgemaakt van enkele vlotten van zware eiken balken. In 1459 was de bouw van het stadhuis, na de oplevering van het torentje, voltooid, al was het reeds in 1450 in gebruik genomen. In 1497 werd het stadhuis opgeknapt ter gelegenheid van het bezoek van Filips de Schone aan de stad. In 1517/1518 werd het gebouw verbouwd. Volgens de geschiedschrijver Walvis werd het stadhuis tot 1603 omgeven door water en zou het door middel van een valbrug bereikbaar zijn. In dat jaar (1603) werd het huidige bordes in renaissancestijl door de stadsbeeldhouwer Gregorius Cool vervaardigd.

In de periode 1692-1697 vond er opnieuw een ingrijpende verbouwing plaats. In die periode werd ook het huidige schavot aan de achterzijde van het stadhuis gebouwd. Voor die tijd bestond er reeds een schavot bij het stadhuis, dat voor het eerst in 1525 werd genoemd. Tot 1897 was het schavot te beklimmen door middel van een houten trap aan de buitenzijde van het stadhuis. Het was gevangenen niet toegestaan om binnendoor het stadhuis te lopen. Op 24 april 1897 bracht koningin Wilhelmina een bezoek aan Gouda. Om haar in de gelegenheid te stellen vanaf het bordes de bevolking toe te kunnen zwaaien werd een van de ramen vervangen door twee openslaande glazen deuren, zodat het bordes sindsdien vanaf de binnenzijde van het stadhuis te benaderen is.

Geschiedenis over het stadhuys

Restauratie van het stadhuys

In de periode (1946-1952) werd het gebouw wederom ingrijpend gerenoveerd. Daarbij werd de oude, houten fundering vervangen. De laatste restauratie vond plaats in 1996. Sinds de bouw van het nieuwe Huis van de Stad nabij het station in 2012 wordt het stadhuis niet meer gebruikt voor raadsvergaderingen.

 

 

bron – stadhuysgouda/wikipedia

Samenvatting
Beoordelingsdatum
Beoordeeld item
Stadhuis Gouda
Auteur waardering
51star1star1star1star1star

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Markt 1
Gouda 2801 JG ZH NL
Get directions
1 okt. - 1 april 11.00-15.00u 1 april - 1 okt. 10.00-16.00u

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons