Stedelijk Museum Amsterdam

Het Stedelijk Museum Amsterdam is een museum in Amsterdam voor moderne en hedendaagse kunst en vormgeving

Bestel uw ticket hier

Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum Amsterdam is een museum in Amsterdam voor moderne en hedendaagse kunst en vormgeving, opgericht in 1874. In 1895 opende het museum in een nieuw gebouw aan de Paulus Potterstraat, nabij het Rijksmuseum.

Vanaf 1909 betrof het verzamelgebied de moderne en hedendaagse kunst en later ook fotografie en design. In de loop van de twintigste eeuw werd het museum internationaal beschouwd als een van de meest invloedrijke musea voor twintigste-eeuwse kunst.

Als motto hanteert het een citaat van Bertold Brecht: ‘Het is democratisch om van een kleine kring van kenners een grote kring van kenners te maken

Stedelijk Museum Amsterdam collectie

Het Stedelijk Museum Amsterdam beheert bijna 90.000 objecten (stand 25 februari 2010) die vanaf 1874 zijn verzameld is. In de collectie zijn vrijwel alle belangrijke stromingen van de 20ste eeuw en 21ste eeuw vertegenwoordigd. Dit geldt zowel voor kunst als vormgeving. Zwaartepunten vormen De Stijl, het BauhausCoBrApopart, maar ook het oudere neo-impressionisme.

Archief

Het archief van het museum, is officieel overgedragen aan het Stads-archief van Amsterdam. En in 2009 is het historisch archief (1895-1980) gedigitaliseerd. Hierin bevinden zich onder meer de vele correspondentie van de directeuren en tentoonstellings- en van aankoopgegevens.

stedelijk museum amsterdam

bron – wikipedia/stedelijk.nl

 

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Museumplein 10
Amsterdam 1071 DJ NH NL
Get directions
Dagelijks: 10 – 18 uur Vrijdag: 10 – 22 uur

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons