Stevenskerk Nijmegen

De Stevenskerk Nijmegen, in de volksmond meestal Stevenskerk genoemd het is de oudste en grootste kerk van Nijmegen en in de Nederlandse provincie Gelderland. De kerk is gebouwd op een kleine heuvel, de Hundisburg.

De Stevenskerk Nijmegen, in de volksmond meestal Stevenskerk genoemd, is de oudste en grootste kerk van Nijmegen, in de Nederlandse provincie Gelderland. De kerk is gebouwd op een kleine heuvel, de Hundisburg.

Geschiedenis Stevenskerk Nijmegen

Antwoorden en onopgeloste mysteriën in monografie over Stevenskerk Stevenskerk Nijmegen

De geschiedenis gaat terug tot de zevende eeuw. De stichting van de kerk hangt mogelijk samen met de kersteningscampagne van bisschop Kunibert van Keulen in de zevende eeuw. Nadat Nijmegen in 1247 in pand was gegeven aan graaf Otto II van Gelre, werd de Gertrudiskerk, de oudste parochiekerk in Nijmegen en de voorloper van de Stevenskerk, om strategische redenen verplaatst van het Kelfkensbos naar de huidige locatie, de Hundisburg. De huidige kerk werd in 1273 gewijd door Albertus Magnus. Bestuurlijk viel de Stevenskerk onder het gezag van het kapittel van de Apostelenkerk in Keulen. De kerk was lange tijd de enige parochiekerk in de stad. Het gebouw werd in de dertiende tot zestiende eeuw herhaaldelijk uitgebreid, onder andere met een indrukwekkende kooromgang. In 1475 verleende paus Pius IV toestemming voor de oprichting van een eigen kapittel in de Stevenskerk. In 1591 werd de kerk definitief protestants, afgezien van een katholiek intermezzo rond 1670.

De in 1469 overleden Catharina van Bourbon is in de Sint-Stevenskerk begraven. Op kosten van haar zoon Karel van Gelre is een grafmonument opgericht dat vandaag de dag nog te bezichtigen is.

In 1810 wordt bij koninklijk besluit de kerk eigendom van de Hervormde Gemeente; de burgerlijke gemeente houdt de toren in eigendom (tot heden ten dage) in verband met de verdedigingswerken van de stad. In de hierop volgende periode raakt de kerk in een steeds ernstiger staat van verval.

De kerk werd zwaar getroffen bij het bombardement van 1944, maar werd tot 1969 heropgebouwd. In 2001 kreeg de kerk twee glas-in-loodramen van Marc Mulders, getiteld Pelikaan en Stigmata.

Huidig gebruik

Tegenwoordig wordt het gebouw vooral gebruikt voor wekelijkse oecumenische kerkdiensten, orgelconcerten op het befaamde Königorgel, tentoonstellingen, activiteiten van studentenverenigingen en oraties. De Stevenskerk is voor bezichtiging geopend.

bron – wikipedia/stevenskerk.nl

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Sint Stevenskerkhof 62
Nijmegen 6511 VZ Gld NL
Get directions
DE ST. STEVENSTOREN IS IN DE MAANDEN DECEMBER T/M FEBRUARI GESLOTEN. RONDLEIDINGEN Op verzoek organiseert het Gilde rondleidingen voor groepen/scholen rondleidingen. Reserveren kan via het aanvraagformulier. Voor informatie: neem contact op met onze helpdesk tel. 024 3603635 (maandag- en donderdagmiddagen tussen 14.00 en 16.00 uur) of stuur een mailtje naar st.stevenstoren@gildenijmegen.nlDe rondleiding duurt ongeveer 1 uur. Vertrekpunt: Rondleidingen: Ingang St. Stevenstoren, St. Stevenskerkhof 63.Onze gids geeft u een rondleiding door de eeuwen oude St. Stevenstoren en vertelt de geschiedenis aan de hand van de klim naar de trans. Boven heeft u een prachtig uitzicht over Nijmegen en omgeving. KOSTEN: Basisonderwijs € 1,00 | Middelbaar onderwijs € 2,00 | Hoger onderwijs € 3,00.De klokkenluiders luiden de klok handmatig op de volgende dagen: 23 december 13.30 uur, sterfdag van Geert van Wou op 23 december 1527 Voorafgaand aan het luiden van de klok vertelt de klokkenluider e.e.a. over het ontstaan van het klokken luidenDe Stevenskerk heeft andere, afwijkende openingstijden zie hieronder.MAANDAG T/M ZATERDAG TUSSEN 11.00 - 16.00 UUR. BELLEN BIJ STEVENSKERKHOF 62.RONDLEIDINGEN Ontdek de Stevenskerk, het hart van Nijmegen, en laat u rondleiden. Wij bieden rondleidingen voor basisscholen (groep 7 & 8) en groepsrondleidingen. Heeft u belangstelling voor een rondleiding in de Stevenskerk.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons