Verfmolen De Kat

De Kat is de enige werkende overgebleven windverfmolen ter wereld. De molen staat aan de Zaanse Schans in de gemeente Zaanstad. In totaal hebben ca. 50 verfmolens het Zaanse land gesierd.
Verfmolen De Kat is de enige werkende overgebleven windverfmolen ter wereld. De molen staat aan de Zaanse Schans in de gemeente Zaanstad. In totaal hebben ca. 50 verfmolens het Zaanse land gesierd.

Gebruik

Verfmolen De Kat is ’s zomers dagelijks in bedrijf en is door zijn markante ligging als derde molen de kat aan de Kalverringdijk een van de drukst bezochte molens van Nederland. Op de molen worden door enkele beroepsmolenaars nog steeds op ambachtelijke wijze pigmenten voor verf vervaardigd.

In de verfmolen de kat bevinden zich een kapperij en twee stellen kantstenen, waarmee het krijt en de pigmenten worden fijngemalen. Het koppel stenen waarmee de pigmenten worden gemalen bevindt zich in een afgetimmerde ruimte.

De molen is eigendom van de Vereniging De Zaansche Molen.

Geschiedenis verfmolen de Kat

Op 11 januari 1646 verkreeg Adriaan Gerritsz. van Someren het recht van windvang, de bouwvergunning voor zijn verfmolen De Kat aan de Kalverringdijk.

In 1782 verbrandde de molen, waarna hij in korte tijd weer opgebouwd werd. Er zou nog ruim een eeuw overheen gaan tot de molen in 1904 tot stellinghoogte werd afgebroken.

Het is de vraag of het jaar 1646 als het begin van verfmolen De Kat de kataangemerkt kan worden, want zoals wij de molen nu kennen, bestaat hij uit twee molens. Het (boven)achtkant van De Kat behoorde namelijk aan molen De Duinjager. Deze molen werd in 1696 als snuifmolen door Adam Jansz. Duijn gebouwd en stond aan het Oostzijderveld. In 1781 ging De Duinjager in vlammen op en werd vervolgens herbouwd. Terwijl De Duinjager nog in bedrijf was, stond de onderbouw van De Kat ogenschijnlijk nog tientallen jaren op hem te wachten.

In 1959 moest De Duinjager wijken voor stadsuitbreiding. De bovenkant van De Duinjager werd op de schuur van de voormalige molen De Kat gezet.

Beide molens fungeerden lange tijd als verfmolen. Daarnaast is De Kat heel lang ingericht geweest voor het produceren van lijn-, raap- en andere plantaardige oliën en heeft molen De Duinjager achtereenvolgens ook verfhout, krijt en brokken steenkool vermalen.

Na de restauratie op de Kalverringdijk werd de samengestelde molen aanvankelijk gebruikt voor het builen (het zeven) van zaagsel, daarna deed hij dienst als verfmolen, maar er werd ook krijt gemalen. De Kat heeft zich gespecialiseerd in het vervaardigen van verfstoffen en het maken van hoogwaardige verf. Talloze kunstenaars uit binnen- en buitenland weten de weg naar de Verfmolen De Kat te vinden. Ook veel musea, van het Rembrandthuis tot en met het Vaticaans museum, nemen de speciale pigmenten af.

Meer info: Klik hier

Meer geschiedenis: Klik hier

Bron-wikipedia/zaanschemolen.nl

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Kalverringdijk 29
Zaandam 1509 BT NH NL
Get directions
OPENINGSTIJDEN Open dagelijks van 9:00 - 16:30 uur. Gesloten op 25 en 26 december en 1 januari.TOEGANGSPRIJZEN Volwassenen € 5,00 Jeugd 4 – 17 € 2,50 Gezinskaart € 12,50 (2 volwassenen met 2 jeugd)kijk voor meer informatie op de website.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons