Zuid Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een nationaal park in de provincie Noord-Holland ten westen van Haarlem. Het beslaat het zuidelijk deel van Kennemerland en ligt op grondgebied van de gemeenten Bloemendaal, Velsen en Zandvoort.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een nationaal park in de provincie Noord-Holland ten westen van Haarlem. Het beslaat het zuidelijk deel van Kennemerland en ligt op grondgebied van de gemeenten Bloemendaal, Velsen en Zandvoort.

Geschiedenis Zuid Kennemerland

Het park werd in 1995 ingesteld. Het is ongeveer 38 km² groot en ligt langs zee, tussen Zandvoort en IJmuiden.

Beheerders

Het gebied wordt gezamenlijk beheerd door Vereniging NatuurmonumentenStaatsbosbeheer, de NV PWN Waterleidingbedrijf Noord-HollandIVN, het hoogheemraadschap van Rijnland, de omliggende gemeenten en particulieren.

Bezoekerscentrum Zuid Kennemerland

In de duinen bij Overveen bevindt zich het bezoekerscentrum van het nationaal park, Bezoekerscentrum Zuid KennemerlandDe Kennemerduinen. De expositie in het bezoekerscentrum geeft gratis informatie over dieren en planten die leven in Nationaal Park Zuid-Kennemerland alsook de historie van de duinen.[1] Hier bevindt zich een café, winkel en informatiebalie waar bezoekers terechtkunnen voor tips om wandelend, fietsend of met een excursie het nationaal park te ontdekken. Het Duincafé werkt zo veel mogelijk met lokale en biologische producten. Twee ruimtes in het bezoekerscentrum kunnen ook gehuurd worden voor vergaderingen, trainingen of bedrijfsuitjes met een capaciteit tot 70 personen. Het bezoekerscentrum is gehuisvest in een gebouw uit 2014, geïnspireerd op een voormalige hier gelegen duinboerderij uit de 7e eeuw. Het bezoekerscentrum is gelegen aan de Zeeweg bij ingang Koevlak.

Recreatie

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en het bezoekerscentrum zijn vrij toegankelijk. Parkeren aan het bezoekerscentrum is betalend en honden zijn niet toegelaten aan de duiningang waar het bezoekerscentrum is gevestigd. Vlak bij het bezoekerscentrum ligt ’t Wed. Dit duinmeer is een populaire recreatieplek. Tevens is in Overveen de Eerebegraafplaats Bloemendaal te vinden, waar veel oorlogsslachtoffers begraven zijn.

Geografie Zuid Kennemerland

Zuid-Kennemerland bestaat hoofdzakelijk uit duinen. Daarnaast behoren ook enkele landgoederenduinrandbossen en stranden tot het gebied. Het hoogste punt in het gebied is de ruim 45 meter hoge Brederodeberg in het bosrijke oostelijke deel van het gebied. Dit duin tussen ingang Duin en Kruidberg en Bleek en Berg vormt vooral een sportieve uitdaging, aangezien er door de begroeiing geen weids uitzicht is. Het net buiten het nationaal park gelegen Kopje van Bloemendaal (43 meter; met uitkijktoren 52 meter) biedt wel een zeer weids uitzicht (over het nationaal park, over zee, over Haarlem en over Amsterdam).

Flora

In de kalkrijke duinen komen voor Nederland zeldzame plantensoorten voor. De duinen achter de zeerijp zijn begroeid met besdragende struiken, die allerlei zangvogels aantrekken.

Fauna

Vogels

Er zijn ruim 100 verschillende vogelsoorten waargenomen.

Zoogdieren

Damherteekhoornegelkonijnreevos, etc.

Grote grazers

Naast Schotse hooglandersshetlandpony’s, en koniks is in het voorjaar van 2007 een proef gestart met het uitzetten van een klein aantal wisenten. Deze Europese bizon kan gevaarlijk zijn voor mensen en is daarom losgelaten in een gebied dat niet voor het publiek toegankelijk is. Wel is een uitkijkpunt op een drinkplaats te bezoeken waar met een beetje geluk de wisent zich laat zien.

Insecten

Er zijn bijna 20 verschillende vlindersoorten bekend. Het is een van de drie plaatsen in Nederland waar het locomotiefje voorkomt, een sprinkhaan.

Bron-wikipedia

Rate and write a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zeeweg 12
Bloemendaal 2051 EC NH NL
Get directions
Openingstijden Het bezoekerscentrum is open op dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. En op alle maandagen tijdens de schoolvakanties van regio Noord, 2e Paasdag en 2e Pinksterdag.Het Duincafé is iedere dag open vanaf 9 uur. Van 6 jan t/m 10 feb zijn wij op maandag gesloten. In de zomermaanden is de keuken open tot 19 uur.Bezoekerscentrum is gesloten op 1e Kerstdag, Nieuwjaarsdag en Koningsdag.Duincafé is open op 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag!Kijk voor meer informatie op de website.

Meer musea en monumenten boeken!

Volg ons