Domtoren, Utrecht beklimmen?

De Domtoren

Domtoter

Terrassen en boetiekjes
Vanaf de Dom loop je zo naar de Oudegracht aan de Werf, Museum Speelklok en de Zadelstraat – de oudste bestrate winkelstraat van Utrecht. Aan het Domplein en in de straten eromheen, vind je genoeg restaurants, eetcafés en kroegen. Schijnt de zon, haast je dan, want de terrassen zijn in een mum van tijd gevuld.

Overnachten in het Domkwartier
Wanneer in het Domkwartier de avond valt, worden de monumentale panden nog mooier door het magische lichtspel van de kunstroute Trajectum Lumen. Blijf je een nachtje slapen, kijk dan voor je je ogen dichtdoet, nog even naar de top van de Domtoren. Misschien dansen de lichtjes nog.

De Romeinse Limes: 47 na Christus
Utrecht was zoals veel Europese steden oorspronkelijk een Romeins fort. De Romeinse keizer Claudius liet verschillende nederzettingen bouwen langs de Rijn, de noordgrens van het Romeinse rijk. De Romeinse grens wordt ook wel de Limes genoemd. Een van deze zogenaamde ‘castella’ was Trajectum, het huidige Utrecht. Door de hooggelegen zandgronden was de rivier daar goed te doorwaden en al snel werd Trajectum een levendige handelspost. In het jaar 275 verlieten de Romeinen hun nederzetting.

De komst van het Christendom: 630 – 695
De periode tot circa 650 na Christus is in nevelen gehuld. Toen het oude castellum rond 695 door de Frankische koning als missiepost aan Willibrord werd toegewezen, was het lot van Utrecht als kerkelijk centrum bezegeld. Willibrord herstelde de vervallen omwalling van het oude castellum en bouwde een kerkje dat hij aan Sint-Maarten wijdde.

Lees meer

bron – domtoren.nl & wikipedia

Meer musea en monumenten boeken!

Waar ben je in geïnteresseerd? Ondek nederland met een nieuwe blik.

Volg ons