Museums in rotterdam

Onze top 10 Museums in Rotterdam

 

1. Het Depot Boijmans Van Beuningen

In 2021 heeft Depot Boijmans Van Beuningen zijn deuren geopend. Het is het eerste depot ter wereld dat toegang biedt tot een complete collectie, zónder tussenkomst van een conservator. In het depot kun je zelfstandig, of met een gids die u door het museum leid, meer dan 150.000 kunstobjecten ontdekken. Het 40 meter hoge spiegelende gebouw is een ontwerp van de Rotterdamse architect Winy Maas van MVRDV en biedt gratis toegang tot de daktuin met een restaurant met een panoramisch uitzicht op de stad en de haven.

Ontdek het Depot!

2. Kunsthal Rotterdam

De Kunsthal Rotterdam is een van de iconen van de moderne architectuur en werd ontworpen door het Rotterdamse bureau OMA/Rem Koolhaas. Het gebouw ligt aan de rand van het fraaie Museumpark en de Westzeedijk. Er zijn altijd meerdere – grote en kleine – tentoonstellingen tegelijk te bezichtigen, van oude meesters tot hedendaagse kunstenaars, van vernieuwende ontwerpers tot geëngageerde fotografen. Onderin de Kunsthal bevindt zich het Kunsthalcafé waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje.

3. Nederlands Fotomuseum

Het Nederlands Fotomuseum is het nationale museum voor fotografie met een indrukwekkende collectie van meer dan 5,5 miljoen beelden. Het museum laat fotografie in al haar facetten zien. Historische en hedendaagse fotografie, Nederlands en internationaal, wisselen elkaar af. In de afgelopen jaren werd werk van fotografen als Henri Cartier-Bresson, Nan Goldin, Lewis Hine, Alfredo Jaar, Josef Koudelka en Viviane Sassen in grote tentoonstellingen gepresenteerd.

Maritiem Museum

4. Maritiem Museum

De collectie van het oudste scheepvaartmuseum van Nederland telt meer dan een half miljoen maritieme objecten. Er zijn uiteenlopende tentoonstellingen waaronder Offshore Experience, een uitdagende zoektocht naar energie op zee. Buiten, aan de kade van de Leuvehaven, kun je schepen, havenkranen en andere aan de haven gerelateerde objecten uit de periode van 1850 tot 1970 bewonderen.

5. Miniworld Rotterdam

Het Miniworld museum Rotterdam is de grootste overdekte miniatuurwereld van Nederland met een voorlopige oppervlakte van 600 m2 in schaal 1:87 (H0). De attractie heette voorheen Railz Miniworld.

De attractie is gevestigd aan het Weena in Rotterdam, op loopafstand van het Centraal Station. Miniworld Rotterdam is geopend op 30 maart 2007. Een belangrijk onderdeel van deze permanente tentoonstelling van modelspoorbanen is modelspoor en een diversiteit aan modelbouw, van gedetailleerde landschapsbouw tot maquettebouw.

6. Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is een doodleuk Rotterdams museum dat blijft verbazen. De vaste collectie vogels, zoogdieren, vissen, insecten, schelpen en planten toont de aardse biodiversiteit in al zijn verscheidenheid. Alle fossielen die in de Nederlandse bodem te vinden zijn, zie je in de tentoonstelling ‘Opgeraapt Opgevist Uitgehakt’. De expositie ‘Pure Veerkracht’ laat zien dat de stad ook natuur is. Blikvangers zijn het skelet van een potvis en het geraamte van olifant Ramon. Met beroemd dode-dieren-met-een-verhaal zoals de Dominomus, de Tweede Kamermuis en de CERN-marter trekt het museum ook internationale aandacht en publiek.

7. Wereldmuseum Rotterdam

Het Wereldmuseum Rotterdam biedt een spiegelbeeld van 130 jaar verzamelen door Rotterdammers voor Rotterdammers. Het Wereldmuseum in de Zuid-Hollandse in Rotterdam is een museum over de culturen in het heden en het verleden. Het is de voortzetting van het Museum voor Land- en Volkenkunde en bevindt zich op de hoek van de Veerhaven en Willemskade.

8. TENT en Kunstinstituut Melly

TENT is een tentoonstellingsruimte voor hedendaagse Rotterdamse kunst. Via een uiteenlopende programmering richt TENT zich op relevante en actuele ontwikkelingen binnen de hedendaagse kunst, waarbij de kunst van de stad wordt verbonden met wat er in de wereld gebeurt. De tentoonstellingsruimte is gevestigd in een monumentaal voormalig schoolgebouw aan de Witte de Withstraat. Het gebouw wordt gedeeld met Kunstinstituut Melly, een van de belangrijkste instituten voor hedendaagse kunst in Nederland.

 

9. Het Nieuwe Instituut

In Het Nieuwe Instituut presenteert het Museum voor Architectuur, Design en Digitale cultuur tijdelijke tentoonstellingen met het thema innovatie als rode draad. Naast een archief en een bibliotheek is er een boekwinkel en Het Nieuwe Café, een gezellig museumcafé aan het water. In 2015 won Het Nieuwe Café het Museumglas 2015, de prijs voor het beste museumcafé van Nederland. Het naastgelegen Huis Sonneveld is een van de best bewaarde woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen en is als museumwoning van Het Nieuwe Instituut toegankelijk voor publiek.

10. Chabot museum

Het Chabot museum is een klein museum met een gevarieerd internationaal tentoonstellingsprogramma. Het Chabot Museum beheert één van de belangrijkste collecties van schilder en beeldhouwer Henk Chabot (1894-1949), een Nederlandse expressionist. Als schilder van boeren en tuinders, van het Hollandse landschap en in de oorlogsjaren van vluchtelingen en onderduikers, heeft Chabot een eigen plaats binnen de Nederlandse moderne kunst. Het museum is gevestigd in de monumentale witte villa uit 1938 dat net als Huis Sonneveld, de Van Nelle Fabriek en Stadion Feijenoord één van de hoogtepunten uit de tijd van het Nieuwe Bouwen is.

Meer musea en monumenten boeken!

Waar ben je in geïnteresseerd? Ondek nederland met een nieuwe blik.

Volg ons